Er reden ook originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de straten van Veulen.
Er reden ook originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de straten van Veulen. Foto: Jolijn van Goch

75 jaar bevrijding Veulen

Veulen | Er wordt in Veulen op unieke wijze stilgestaan bij de bevrijding van 75 jaar geleden. Met een heuse belevingstocht door het dorp wordt er stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Veulen.

De belevingstocht is gebaseerd op het boek Toew 't Väöle schröwde, samengesteld door Gerrit Reintjes ter ere 50 jaar bevrijding. Het boek inspireerde Kees de Weert tot het schrijven van een toneelstuk in de vorm van een belevingstocht door Veulen. Tijdens de belevingstocht wordt bij diverse historische plekken in het dorp een toneelstuk opgevoerd. De eerste uitvoeringen waren afgelopen weekeinde en ook komend weekeinde trekken de drie huifkarren weer door de straten van Veulen.

Christian van Bommel was een van de regisseurs die meewerkte aan het toneelstuk. "Het is een geweldige ervaring. We werken met een een mooie en enthousiaste groep toneelspelers en vrijwilligers. Het is uiteindelijk een prachtige productie geworden. Ik heb begrepen dat er meer dan honderd mensen aan deze productie hebben meegewerkt." Als jonge regisseur werd Van Bommel onder meer bijgepraat door Piet van Staveren. "Hij heeft veel feitjes en weetjes verteld over boerderij Eijkenhof en dat was wel van belang voor het slagen van het stuk." Bij de boerderij werd een toneelstuk opgevoerd over de pilotenhulp.

De kaarten voor de belevingstocht zijn al lang en breed uitverkocht. Binnen een maand was er geen ticket meer te krijgen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding