De leden van Venray Dementievriendelijk op de trappen voor het gemeentehuis in Venray.
De leden van Venray Dementievriendelijk op de trappen voor het gemeentehuis in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Omgaan met dementie

Venray | Monique Janssen is de nieuwe projectcoördinator van Venray Dementievriendelijk. Zij gaat de komende twee jaar de drie projectgroepen wonen, zorg en welzijn en financieel advies van Venray Dementievriendelijk ondersteunen en het geheel coördineren. "Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan. We willen Venray nog meer dementievriendelijk maken", zegt Janssen enthousiast.

Mark Schapendonk, voorzitter van de werkgroep Venray Dementievriendelijk, is blij met de komst van Janssen. "Het aantal mensen met dementie is naar verwachting in 2040 verdubbeld. Iedereen krijgt er op een of andere manier wel mee te maken."

Volgens Schapendonk en Janssen is het nu vooral taak om te kijken welke voorzieningen er al in Venray zijn en waar het in de gemeente nog aan schort. "Dat moeten we in kaart brengen. Iedere projectgroep heeft zo zijn eigen prioriteiten. De projectgroep wonen onderzoekt bijvoorbeeld hoe het zit met de huisvesting voor mensen met dementie. Zo'n 75 procent woont namelijk gewoon thuis", vertelt Schapendonk. Volgens de voorzitter is er al veel op het gebied van dementie in de gemeente Venray. "Er is onder meer een alzheimercafé en er zijn gespreksgroepen voor mantelzorgers en mensen met beginnende dementie." Janssen stipt ook het belang van mantelzorgers aan. Zij zijn onmisbaar voor dementerenden. "Het gevaar is dat ook de mantelzorgers in een sociaal isolement raken. Meer dan de helft van de mantelzorgers is overbelast. Als we hen kunnen ondersteunen en wat meer rust geven zou dat al heel mooi zijn." Venray Dementievriendelijk heeft niet de intentie om zelf zorgactiviteiten op te zetten. De organisatie wil vooral als vraagbaken fungeren voor andere organisaties. "We kunnen ondersteunen en begeleiden waar nodig", vervolgt Schapendonk. "We willen zelf als een soort overkoepelende organisatie fungeren die beleidsmatig de explosieve groei van mensen met dementie breed onder de aandacht brengt. We hebben met de komst van Monique een proces in gang gezet en kunnen nu stappen maken. Waar we dan over twee jaar staan, zien we dan wel. We hebben geen specifieke doelen afgesproken. Het is belangrijk om eerst alles goed in kaart te brengen."