Vragen van CDA over haperende hulpverlening


VENRAY | Emma Palmen, namens CDA Venray lid van de gemeentelijke commissie Leven, vraagt zich met haar fractie af hoe het college van Venray de soms haperende hulpverlening aan gezinnen op gaat lossen waar kindermishandeling of huiselijk geweld plaatsvindt. B en W hebben onder meer die vraag onlangs in de bus gehad.

Door onze redactie


Palmen kwam hiertoe naar aanleiding van recente publicaties in de verschillende media over de problematiek. In een krant was volgens Palmem te lezen dat vier rijksinspecteurs vaststelden dat er van alles mis is binnen Jeugdzorg en Veilig Thuis, het meld-, en adviespunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld dat ook in Venray actief is. Palmen: 'De instelling die opkomt voor kinderen in een kwetsbare positie voldoet niet of te weinig. Kinderen die te maken krijgen met mishandeling, verwaarlozing en huiselijk geweld worden onvoldoende geholpen, en sterker nog, hebben ernstig te lijden onder de gang van zaken. Een leger van hulpverleners passeert de revue, ze werken niet samen, geven tegenstrijdige adviezen en vertrekken vervolgens weer wanneer één van de ouders medewerking weigert', stelt Palmen. Tevens merkt ze op dat ook andere klachten naar boven kwamen, zoals het niet goed inlezen van dossiers, onduidelijkheid over wie wat doet, geen onderlinge communicatie, niet weten wie het aanspreekpunt is en te veel hulpverleners op één adres. Ouders plegen vaak honderden gesprekken, waarvan vele hetzelfde zijn, maar dan met een andere hulpverlener, schrijft Palmen.

Het CDA-commissielid wil ook weten in hoeverre de problematiek speelt in Venray: 'Is het bekend om hoeveel gezinnen het in Venray gaat die niet of onvoldoende geholpen worden en waar onvrede heerst? Hoeveel kinderen zitten in de knel?' Ook stelt ze dat Venray werkt volgens het principe: één gezin, één regisseur. 'Hoe kunnen gezinnen dan te maken krijgen met het tegenovergestelde?' Het college heeft nog niet geantwoord.