Piet en Irma van Staveren (midden) hebben bijzonder bezoek uit Nieuw-Zeeland.
Piet en Irma van Staveren (midden) hebben bijzonder bezoek uit Nieuw-Zeeland. Foto: Rikus ten Brucke

Op zoek naar historie

Veulen | Piet van Staveren en zijn vrouw Irma hebben deze weken bijzonder bezoek over de vloer. Onder meer twee nichtjes van Van Staveren, beiden geboren in Veulen, zijn overgekomen vanuit Nieuw-Zeeland om de belevingstocht Toew 't Väöle schröwde in levende lijve mee te maken. "We willen zien wat onze vader heeft doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog", zegt Maria van Staveren, een van de nichtjes van Piet.

Door Willem Menting

Maria en haar zus Annie maakten de oorlog niet mee, maar hun vader Cornelis van Staveren zette zich met hun zijn gezin in voor piloten en onderduikers op boerderij Eijkenhof in Veulen. "Onze vader sprak nooit over de oorlog", vertelt Annie. "We wisten niet veel. Het is heel ontroerend om dit nu mee te maken. In het toneelstuk wordt op een mooie manier aandacht besteed aan de boerderij." Het gezin Van Staveren emigreerde in 1951 naar Nieuw-Zeeland op aanraden van piloot William Hickson. De Nieuw-Zeelander zat ondergedoken op boerderij Eijkenhof en vertelde Cornelis over een mooie boerderij in Nieuw-Zeeland met veel grond. De interesse werd gewekt en zo vertrok het gezin in 1951 per boot naar de andere kant van de wereld. "Ik was vijf maanden oud toen we vertrokken, dus ik weet niks meer van die boottocht van zeven weken", vertelt Annie.

Nu is Maria hier met haar zoon Martinus en Annie met haar Nieuw-Zeelandse man Kerry. "Cornelis was mijn peetoom", vult Piet zijn nichtjes aan. "In 1958 vertrok ook mijn tante Alie van Staveren naar Nieuw-Zeeland. Ze hoorde veel goede verhalen over het land. Haar schoondochter Kate is nu net als haar kleindochter Lucy naar Nederland gekomen. We hebben zes man over de vloer en het is hartstikke gezellig."

Lucy: 'Ik ben altijd benieuwd geweest naar mijn familiegeschiedenis'

Toch maakt niet alleen de belevingstocht indruk op het zestal. Annie en Maria krijgen onder meer een dagboek van haar vader onder ogen. "We hebben dat dagboek nog nooit gezien. Het is erg ontroerend om te lezen hoe hij het allemaal heeft meegemaakt." Volgens Piet is het dagboek in handen gekomen van museum Peel en Klok in Asten. De zussen krijgen een uittreksel van het 28 pagina's tellende dagboek mee naar Nieuw-Zeeland. "Dat we zijn dagboek nu hebben kunnen lezen, is erg belangrijk voor ons. We wilden meer te weten komen over onze familiegeschiedenis en dat is gelukt."

Vooral Lucy, afgelopen maandag weer vertrokken richting Nieuw-Zeeland om te studeren, keek de afgelopen weken haar ogen uit in Veulen. "Ik ben toen ik heel klein was een keer hier geweest, maar dat weet ik nauwelijks meer. Ik ben zo benieuwd naar mijn familiegeschiedenis. Ik ben toch half Nederlands. Zo voel ik me ook. De belevingstocht heeft veel indruk gemaakt. Ik wil nu ook de taal gaan leren, al zal dat wel lastig zijn." De Nieuw-Zeelandse enclave van de Van Staverens bezocht de afgelopen weken veel plekken in Nederland en België. "We zijn onder meer in Brussel, Amsterdam en Volendam geweest", vertelt Kate, moeder van Lucy. "Daarnaast hebben we het bloemencorso bezocht in Lichtenvoorde. Het is altijd weer bijzonder om hier terug te zijn."