DJ Izzy (Meusen) draait op kerstavond voor de laatste keer in De Koets.
DJ Izzy (Meusen) draait op kerstavond voor de laatste keer in De Koets. Foto: Rikus ten Brücke

Het einde van een tijdperk

Venray | The Final Countdown: dat is het op kerstavond 24 december voor DJ Izzy (38) in De Koets. Izzy Meusen draait die avond namelijk voor de laatste keer in de Venrayse kroeg. Daarmee komt een einde aan een tijdperk van een kleine twintig jaar, waarin de dj vele avonden achter de draaitafel in De Koets stond.

Door Dennis Stiphout

Voor het ontstaan van de liefde tussen DJ Izzy en De Koets moeten we terug naar het begin van deze eeuw. De dj draait dan al ongeveer vijf jaar hardcore en hardstyle als hij in gesprek raakt met Twan van Bussel, op dat moment eigenaar van het Venrayse café. "Dat gebeurde in de tijd dat de muziek langzaam overging van vinyl naar cd", blikt de hoofdrolspeler terug. "De Koets had een cd-speler, dus ik zei: 'Ik kan eens proberen om op die cd-speler te draaien'." Zo geschiedde en het beviel van beide kanten naar behoren, waardoor Izzy al snel op een vrijdagavond mocht draaien. "Het was voor mij een hele goede leerschool. De omslag van hardcore- naar allround-dj viel wel mee; het grote verschil was dat ik ook voortaan de microfoon moest gebruiken en mensen moest entertainen. In het begin was dat onwennig, maar toen ik eenmaal de smaak te pakken had mocht ik vaker gaan draaien." Gemiddeld eens in de twee weken verzorgde Izzy de muziek in het feestcafé aan het Schoutenstraatje.

Waar het draaien van plaatjes in de eerste jaren nog een bijbaan was voor Izzy, groeide het naar verloop van tijd uit tot zijn werk. "Van 1998 tot 2005 was ik in militaire dienst. Toen mijn contract daar afliep, ben ik drie maanden fulltime gaan draaien in Rimini. Vanaf toen ben ik fulltime gaan draaien. Ik draaide regelmatig in Eindhoven en Tilburg en ben verder ook steeds meer losse boekingen gaan doen." Welke platen hij draait, weet de dj pas op het moment dat hij achter de knoppen staat. "Je kunt in heel veel scenario's terechtkomen, bijvoorbeeld in een volle of lege kroeg. Het is niet zo dat ik wegga van huis en denk: dit worden de eerste twee sets." Zodoende heeft de Venraynaar het nooit als vervelend ervaren dat hij regelmatig in hetzelfde café te zien was. "Iedere week kreeg ik weer nieuwe muziek aangereikt. Als je voor jezelf playlists maakt, kan het vervelend worden, maar als je gaat kijken wat het publiek wil dan kom je iedere keer bij andere nummers uit."

Onlangs hakte de allround-dj dus de knoop door om na een kleine twintig jaar bij De Koets te gaan stoppen. "Ik heb het gevoel dat het mooi is geweest. Ik zit er natuurlijk al een tijdje, de generaties veranderen ook. Desondanks heb ik een geweldige tijd gehad. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die zo lang in één tent draaien. Er lopen gelukkig nog veel andere projecten en klussen, dus ik heb genoeg te doen."

Gevraagd naar één specifiek moment of herinnering, gaan de gedachten van de dj terug naar het carnaval van 2012. "Ik heb toen het hele carnaval gedraaid en alles gezien en meegemaakt. We hebben toen zó ontzettend hard gelachen." Izzy kijkt al reikhalzend uit naar kerstavond. "Het wordt een echt spektakel, dat weet ik honderd procent zeker."