André Tonen op de bank van de eerste geplaatste landmark van de nieuwe fietsroute.
André Tonen op de bank van de eerste geplaatste landmark van de nieuwe fietsroute. Foto: Henk Lammen

Aan de andere kant

VENRAY/OVERLOON | Langzaam maar zeker verschijnen in het landschap tussen Ysselsteyn en Overloon de zes landmarks: een houten zitbank, in tweeën gedeeld door een dikke cortenstalen plaat waaruit de contouren van een mensfiguur zijn gesneden. Een landmark als een open verbinding tussen twee kanten, twee verschillende verhalen: die van daders en slachtoffers van oorlogsgeweld. Landmarks als herkennings- en pauzepunten van een hagelnieuwe 59 kilometer lange fietsroute, die 26 maart officieel wordt geopend.

Door Henk Baltussen

Aan de andere kant. Zo wordt de fietsroute maart volgend jaar gedoopt. Een route die de Tweede Wereldoorlog in een breder perspectief laat zien. Een kant wordt in Ysselsteyn getoond in de vorm van de Duitse militaire begraafplaats, in Overloon gebeurt dat met het oorlogsmuseum. "Twee jaar terug speelde Erik van den Dungen (directeur van het Overloonse oorlogsmuseum, red.) al met de gedachte om die twee kanten op een of andere manier met elkaar te verbinden", zegt André Tonen van Toeristisch Recreatief Platform Venray. "Uiteindelijk is er de fietsroute uitgekomen. De vraag was vervolgens: hoe dat vorm te geven? De landmarks vertellen allemaal een verhaal. Op de routekaart die verschijnt wordt uitgelegd wat die verhalen zijn. Bij het zesde herkenningspunt bij Ysselsteyn heeft zich bijvoorbeeld een luchtgevecht tussen een Duitse en een Canadese piloot afgespeeld. Beiden stortten neer. De Canadees sneuvelde, de Duitser overleefde en trouwde later met een Engelse vrouw. Zo heeft elk landmark zijn eigen verhaal."
Ontwerper Thomas Snels uit Den Bosch ontwierp de oriëntatiepunten, de Westerbeekse kunstenaar Juul Baltussen maakte de cortenstalen onderdelen, Harrie Eijssen uit Geijsteren leverde het hout voor het baken.

Fietsroute verbindt twee kanten van oorlogsgeweld regio

De eerste is inmiddels geplaatst op de hoek Zandberg/Ossendijk in Ysselsteyn (zie foto). Andere plaatsen waar de landmarks komen zijn de militaire begraafplaats in Ysselsteyn, bij het Defensiekanaal bij de N270 op de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant, bij de Dalland Bossen in Merselo, het oorlogsmuseum en de Venrayseweg, allebei in Overloon. De bedoeling is dat de route pal langs het Defensiekanaal en verschillende kazematten voert. Dat kan nu nog niet, zegt Tonen. "We kregen van het waterschap te horen dat het kanaal wordt verbreed en uitgediept. Ook komen er wat sluizen in. Die omgeving is dan een bouwput. Na het werk wordt het fietspad verhard en kan de route, die nu deels door Brabant loopt, worden aangepast."
De fietsers peddelen ook dwars door een expositiehal van het oorlogsmuseum. In die hal is een unieke fietsbrug aangelegd die in de Aan de andere kant-route is opgenomen. "Die fietsbrug zou eigenlijk eind deze maand worden geopend", zegt Tonen. "Dat is nu verschoven naar 26 maart als ook de fietsroute officieel in gebruik wordt genomen. Hoe de opening gestalte gaat krijgen, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk vinden die dag in Ysselsteyn en Overloon activiteiten plaats."
De fietsroute is eind september klaar. De routekaarten (een app is in ontwikkeling, red.) zijn dan bij het oorlogskerkhof en -museum verkrijgbaar.