Yildirim: 'Ik heb 't eerlijke verhaal kunnen vertellen'

VENRAY | Het is deze donderdag allesbehalve dringen geblazen in een zaal van Hotel Asteria waar Tomorrow Energy (TE) een presentatiemiddag- en avond houdt. Dit doet het Eindhovense zonnepanelenbedrijf met het oog op de plannen om op de Spurkt in Smakt, langs de A73, een 18 hectare groot zonnepark aan te leggen. TE-directeur Hakkan Yildirim laat zich door de tegenvallende opkomst niet uit het veld slaan. "Ik heb mijn verhaal, het eerlijke verhaal, aan verschillende mensen kunnen vertellen."

Door Henk Baltussen

Een enkele vertegenwoordiger van een politieke partij schuifelt langs de informatieborden. Ook leden van de dorpsraad Smakt-Holthees doen dat, en andere belangstellenden die binnendruppelen. De borden tonen de de plaatjes waar de zonnepanelen precies komen te staan. Duidelijk is dat de boerderij van Mat van de Winkel midden in de zee van panelen komt te liggen. Sjaak Koopmans, secretaris van de dorpsraad, die een kijkje komt nemen, kan er met zijn pet niet bij dat het zover heeft kunnen komen met TE. "We hadden bij de gemeente die plek al eens eerder aangeduid voor een mogelijk zonnepark. Om te voorkomen dat tussen de A73 en de spoorlijn (veel dichter bij Smakt, red.) Kronos gaat bouwen. 'Nee, dat gaat daar niet', kregen we van de gemeente te horen. Waarom krijgt Tomorrow Energy andere dingen te horen? Ze krijgen een worst voorgehouden. Ik heb TE voorgesteld om eerst maar eens de oude vuilnisbelt en alle daken op industrieterreinen vol te leggen met panelen."
Yildirim denkt dat de plaats waar hij zijn vizier op heeft gericht, geschikt is. "Wij denken niet snel dat iets onmogelijk is. We hebben de plek door ingenieursbureau Royal Haskoning laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat het daar wel kan. Maar we willen heel graag met de dorpsraad in gesprek blijven. En wat de alternatieve plekken betreft waar Koopmans het over heeft, dat gaan we onderzoeken."

'Overleg met de buurt over inrichting van het zonnepark'

Veel verhalen doen over zonneparken de ronde, Over bedrijven die louter hun zakken vullen en de omgeving met overlast en rommel opscheept.

"Wij doen wat we beloven", verzekert Yildirim. "Samen met de buurt overleggen we hoe we het zonnepark het beste kunnen inrichten. Je kunt er een bloemrijke omgeving van maken voor bijen, fruitbomen planten, maar ook kunnen er op slimme wijze plantenkassen worden ingepast. Inwoners kunnen op verschillende manieren participeren. Dat bespreken we, dat voeren we uit en na 25 jaar ruimen we het zonnepark op. Dat is het eerlijke verhaal."

Ook Lei Zanders uit Oirlo neemt een kijkje. De oud-kippenboer, inmiddels tachtiger, vindt het prima, zo'n zonnepark. En dat het op landbouwgrond moet komen? "Geen probleem. Er is grond zat in Europa. Ik ben eens in het Oostblok geweest. Daar liggen percelen van 25 bij 25 kilometer. Waar hebben we het hier dan over? In Oirlo op de Bremmenkamp is ook een zonnepark gepland. Van mij mag het."