Venray investeert 12,5 miljoen euro

Venray | Als het aan het college van burgemeester en wethouder ligt, dan wordt er in 2020 flink geïnvesteerd in de Venrayse gemeenschap. Het college trekt in totaal ruim 12,5 miljoen euro uit voor diverse projecten en initiatieven.

Het wensenlijstje van het college is ten opzichte van de voorjaarsnota flink uitgebreid. Dat heeft een logische verklaring: het college heeft met de huidige begroting voor 2020 één miljoen euro extra te besteden. Dat geld is weggehaald bij potjes die de voorgaande jaren niet geheel zijn opgemaakt. Het gaat dan om subsidiepotten die structureel teveel geld kregen. "Als college zijn we toen het gesprek aangegaan en hebben we besloten om daar op te bezuinigen. Als we deze ruimte niet hadden gevonden, konden we wellicht een deel van onze ambities niet waarmaken", zegt Martijn van der Putten, wethouder financiën. Onder de streep noteer Venray een kleine plus van 66.000 euro. Dat overschot groeit de komende jaren naar 1,3 miljoen euro in 2023.

Bibliotheek

Op het lijstje investeringen wordt onder meer 726.000 euro uitgetrokken voor de huisvesting van de bibliotheek. Wat de locatie van de bieb uiteindelijk wordt kon wethouder Anne Thielen nog niet zeggen. "De verschillende opties worden nog afgewogen. Ook zijn er schetsen gemaakt om de bibliotheek de handhaven in het huidige pand aan de Merseloseweg."

Op 27 juni heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven vier scenario's uit te werken voor de Merseloseweg 59 en het voormalig AH-pand. De scenario's worden nog aan de raad voorgelegd en dan wordt er een besluit genomen over de locatie van de bibliotheek. Ook het oude AH-pand komt terug op de investeringslijst. Voor de herontwikkeling van het pand aan het Henseniusplein wordt, als het aan het college ligt, ruim 2 miljoen euro uitgetrokken.

Bibliotheek, AH-pand en mfa Merselo op wensenlijstje Venrays college

Een ander opvallend project op de wensenlijst van het college is de realisering van een multifunctionele accommodatie (mfa) met basisschool in Merselo. Voor de verplaatsing van basisschool de Lier naar mfa Merselo wordt 1,4 miljoen euro uitgetrokken. De bijdrage van de gemeente voor het gedeelte gemeenschapshuis in het mfa komt neer op zo'n 620.000 euro. De plannen en bedragen zijn, zolang de gemeenteraad er geen klap op heeft gegeven, nog niet definitief. Aan het plan in Merselo moet sowieso nog geschaafd worden. Een onafhankelijke beoordelingscommissie gaf eind mei nog aan dat er nog eens kritisch gekeken moest worden naar de plannen door de initiatiefnemers.

Inmiddels zijn de plannen opnieuw doorgelicht en heeft het college vertrouwen in een goede afloop. "Als we geen vertrouwen hadden in het plan hadden we het niet opgenomen in de begroting", zei wethouder Thielen stellig. De onafhankelijke beoordelingscommissie hoeft volgens wethouder Thielen niet meer naar de plannen te kijken.