Loes Ewals staat met Venray aan de vooravond van een nieuw voetbalseizoen.
Loes Ewals staat met Venray aan de vooravond van een nieuw voetbalseizoen. Foto: Henk Lammen

'We gaan lekker ballen'

Venray | Met een uitwedstrijd tegen Mierlo Hout starten de voetbalvrouwen van SV Venray op zondag 22 september het nieuwe voetbalseizoen 2019-2020. Een nieuwe vaandeldrager met een opmerkelijke carrièreswitch. "We waren eerst het derde team, vorig jaar het tweede en nu het eerste", lacht speelster Loes Ewals.

Door Henk Lammen

Vorig seizoen pakten zich donkere wolken samen boven de vrouwenafdeling van Venrays grootste voetbalclub. Sportief ging het in de slotfase van de competitie crescendo in de hoofdklasse. Henk Goorts nam het stokje over van de vertrokken trainer Jan Trienekens. Door een mooie zegereeks zat er uiteindelijk een mooie eindklassering in. Maar het leed was al geschied. De speelsters van het team vlogen uit naar alle windrichtingen en daarmee viel het doek voor de hoofdklasser. "Echt zonde voor de club", kijkt Loes Ewals terug op een roerige slotfase van het seizoen. "Maar we zagen het natuurlijk wel aankomen. Er waren continu gesprekken over hoe het verder moest. Uiteindelijk zonder resultaat. Alle speelsters stopten of vertrokken en de club zat zonder eerste team."

'Het is een enorm gezellige groep'

Venray moest een keuze maken wie eerste team ging worden. Het derde 'veterinnenteam' of de jongedames van het tweede elftal, beide uitkomend in de vierde klasse. Loes Ewals en haar vriendinnen kregen de eer om het geschonden blazoen van de vrouwenafdeling op te poetsen. Twintig speelsters van rond de twintig jaar worden voor de leeuwen gegooid om de vergane glorie te doen vergeten. Ewals, die in mei van dit jaar haar rechtenstudie voltooide en nu werkzaam is bij een advocatenkantoor in Deurne, trapt meteen op de rem. "Wij zijn dan wel eerste team, trainen twee keer per week, maar blijven gewoon in de vierde klasse voetballen. De kwaliteiten van het vorige team hebben we natuurlijk niet, gezelligheid is voor ons minstens zo belangrijk als de prestaties op het veld. Het is een enorm gezellige groep, ook buiten het voetballen gaan we veel met elkaar om. Bij Venray verwacht ook niemand dat we de club terugbrengen op het niveau van de afgelopen jaren. Wij gaan lekker ballen, uiteraard willen we winnen, maar ik ga er niet van uit dat we mee gaan doen om een kampioenschap", zegt de 22-jarige middenvelder met een realistische kijk op de zaken.

De gevleugelde woorden van Johan Cruijff, 'ieder nadeel heb zijn voordeel', gaat ook op voor het voormalige tweede team, nu dus het uithangbord van de Venray-vrouwen. "Vorig seizoen moesten we één vaak uit helpen. Ik ben mee geweest naar wedstrijden in Amsterdam en Enschede omdat één te weinig speelsters had. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op ons team. Nu hebben we een grote, vaste groep van twintig speelsters. Die hebben we ook wel nodig. Op een gegeven moment krijg je toch te maken met blessures en meiden die andere keuzes gaan maken. Bijvoorbeeld als ze in de zorg werken. Daar krijgen we beslist mee te maken." Ze was een jaar of negen toen ze begon met voetballen bij SV Merselo. Vanaf haar zeventiende draagt ze het rood-wit van SV Venray. Toen ze noodgedwongen moest stoppen bij Merselo, werd ze door haar vriendin Pauline Manders overgehaald om de stap naar Venray te maken. Van die stap heeft ze aan de vooravond van haar vijfde seizoen nog geen seconde spijt gehad. "Ik ben hier prima opgevangen en heb meteen mijn draai gevonden. We gaan er samen dit seizoen het beste van maken. Of ik met Venray nog hogerop wil?" Ze lacht als haar de vraag wordt gesteld. "Ik moet het niet van mijn techniek hebben, vooral van mijn inzet. Tuurlijk wil ik winnen, het belangrijkste is echter dat we er met z'n allen voor gaan. En veel plezier hebben, want daarom ben ik gaan voetballen. Ik vond en vind het nog steeds het een leuk spelletje."