Enquête Agora-onderwijs

VENRAY | Het Raayland College onderzoekt samen met ouders of en, zo ja, welke mogelijkheden er zijn om het onderwijs op de middelbare school in Venray aan te vullen met andersoortige, alternatieve onderwijsvormen. Zoals bijvoorbeeld Montessori en Agora. Initiatiefneemster Marijke Hoogink zocht voor de zomer hierover contact met locatiedirecteur Cisca Zweers, die het een verrijking vindt als een school meer onderwijsvormen kan aanbieden.

Door Henk Baltussen

Agora is een nieuw onderwijsconcept dat in 2014 in Roermond is ontstaan. Leerlingen van alle niveaus en leeftijden zitten bij elkaar en worden begeleid door coaches die allemaal een eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid hebben. De onderwijsvorm is vooral gericht op het kind als individu. Dat gebeurt zonder klassen, leerboeken, toetsen, schoolvakken en leermethodes, lessen volgen vanuit schoolbankjes kent Agora niet. De laatste twee jaar is de focus meer gericht op het behalen van het diploma, waarbij de uitgangspunten van Agora zoveel mogelijk worden vastgehouden. "Kinderen ontdekken zelf de wereld en doen op die manier kennis op", legt Marijke Hoogink uit. "De kennis die leerlingen in de traditionele school opdoen, kunnen ze ook op internet vinden. Bij Agora-onderwijs geeft het kind zelf de persoonlijke leerroute aan."
Twee kinderen van Hoogink (43) volgen Agora-onderwijs in Roermond. "Op de basisschool liep mijn oudste vast. Toen ze de traditionele school verwisselde voor de Montessori-klas in Venray, zat ze op haar plek. Voor de middelbare school kwamen we bij Agora uit. Waarom kan dat niet dichter bij huis?, vroegen we ons met een paar ouders af. Je loopt bijvoorbeeld aan tegen hoge reiskosten. Daarbij missen ze de sociale contacten in eigen omgeving. Daarom ben ik toen bij het Raayland College uitgekomen."

Met een onderzoek onder Venrayse basisschoolleerlingen wil Hoogink achterhalen hoe groot de interesse is in Agora-onderwijs. Die enquête wordt voornamelijk via de sociale media uitgevoerd. "De eerste resultaten laten zien dat er zeker belangstelling is voor Agora-onderwijs in Venray", zegt Hoogink. Zweers blijft intussen niet stilzitten. "We bezoeken ter oriëntatie bijvoorbeeld Agora-scholen. Kinderen moeten in de eigen omgeving naar school kunnen. Daar streven we naar."

Meer informatie: angoravenray.nl of 06-48789004