SSS'18-trainer Marcel Nillissen kwam over van het vrouwenelftal van Beuningse Boys.
SSS'18-trainer Marcel Nillissen kwam over van het vrouwenelftal van Beuningse Boys. Foto: Jolijn van Goch

Gelderse invloed in Brabant

Overloon | Trainer Marcel Nillissen gaat dit jaar met SSS'18 de eerste klasse in. De opvolger van Frank Brands verheugt zich op het avontuur: "Handhaving is een reële wens"

Schaamt u zich niet als er bij het horen van de naam Marcel Nillissen niet direct een belletje afgaat. De trainer bekommerde zich lange tijd om jeugdteams in Gelderland, alvorens drie seizoenen terug de overstap naar het dameselftal van Beuningse Boys te maken. Daar raakte de trainer verknocht aan het vrouwenvoetbal. "Ik heb drie leuke jaren gehad bij het damesteam van Beuningen en werd erg enthousiast over het damesvoetbal", blikt Nillissen terug. "Na drie seizoenen vond ik het echter tijd voor een andere omgeving en heb ik me daarop georiënteerd. Ik had al vaker gehoord dat SSS'18 actief was in het vrouwenelftal en dat die club goed bekend stond. Toen ik zag dat ze een damestrainer zochten, heb ik daar naar geïnformeerd."

Nillissen had toen nog niet kunnen voorspellen dat hij de overstap van de vierde klasse (Beuningse Boys) naar de eerste klasse (SSS'18) zou gaan maken. De vrouwen uit Overloon promoveerden vorig seizoen via de nacompetitie. Nillissen verwacht dat de promovendus mee kan op het niveau van de eerste klasse. "Vanuit de club is aangegeven dat het de wens is om ons te handhaven. Ik denk dat dat een reële wens is. Er zit veel voetbalervaring in het team. Een voorwaarde is wel dat iedereen fit blijft. We hebben een groep van ongeveer twintig speelsters. Het zal bovendien ook een leerzaam jaar worden voor ons."

De oefenmeester heeft het al vroeg in het seizoen naar zijn zin in Overloon. "Het begin is heel erg goed bevallen. Het was van twee kanten wel een beetje zoeken en elkaar leren kennen, maar ik ben erg warm ontvangen en het voelt heel erg goed. Ook op sportief gebied ben ik erg enthousiast geworden. Ik heb het idee dat er veel potentie in het damesteam zit.

Vorig seizoen bezocht ik al enkele trainingen en nacompetitiewedstrijden en dat maakte ook dat ik graag de nieuwe trainer van het team wilde worden." Ook over de sfeer binnen het elftal is Nillissen te spreken: "De opkomst en inzet op de trainingen is prima. Je ziet dat de dames goed met elkaar omgaan en dat ze heel aardig kunnen voetballen."

'Ik sta ervoor open dat speelsters van Dames 2 naar Dames 1 gaan'

Net zoals in het herenvoetbal, wordt er ook in het damesvoetbal een beroep gedaan op speelsters uit een lager elftal of de jeugd. "Zowel in vrouwen 2 als in de MO17 lopen talentvolle meiden rond", vertelt Nillissen. "Ik sta ervoor open dat speelsters van dames 2 naar dames 1 gaan en wil gedurende het seizoen kijken of ze mee kunnen trainen of hier en daar wat minuten in het elftal kunnen maken. Het is wel zo dat ik twintig speelsters heb, dus er moeten er ook wekelijks terugvloeien naar dames 2."

De promotie naar de eerste klasse houdt ook in dat SSS'18 nagenoeg het hele land rond moet om wedstrijden te spelen. De in Beuningen woonachtige Nillissen kent een aantal ploegen alvast. "Oreon en SV Kunde ken ik redelijk en tegen Eldenia 2 hebben we geoefend. We verloren met 4-2, maar ik verwacht dat we ons met die teams kunnen meten."