Jimmie Janssen is na zes jaar Wittenhorst weer terug bij Sporting ST.
Jimmie Janssen is na zes jaar Wittenhorst weer terug bij Sporting ST. Foto: Jolijn van Goch

Realistisch bij terugkeer

Swolgen | Jimmie Janssen (22) vertrok als tweedejaars B-junior van Sporting ST naar Wittenhorst. Na drie jaar in de jeugd van de Horstenaren en drie jaar voornamelijk in het tweede elftal te hebben gespeeld, besloot Janssen begin dit jaar dat het welletjes was geweest en keerde hij deze zomer terug op het oude nest in Swolgen.

Het klinkt niet alledaags: op je tweeëntwintigste de overstap maken van de reserve eerste klasse naar de vijfde klasse. Zeker niet als de keuze puur sportief is. Toch maakte Swolgenaar Janssen een weloverwogen beslissing. "Ik was eerlijk gezegd al wat langer aan het twijfelen om terug te gaan. Aan het einde van het seizoen 2017-2018 zat ik vaker bij het eerste elftal van Wittenhorst, waardoor ik vorig seizoen wilde proberen mijn kans te grijpen", aldus de middenvelder. Wat volgde was een seizoen waarop hij wederom voornamelijk op zondagochtend in het tweede in plaats van zondagmiddag bij het eerste stond te voetballen. "Wittenhorst had een goede selectie. Ik had de pech dat er een paar goede spelers op het middenveld van het eerste elftal stonden. Ik heb mede daarom minder kansen gekregen in het eerste. Op een gegeven moment vond ik het goed geweest en dacht ik: Ik ga weer lekker met mijn vrienden in mijn eigen dorp voetballen."

'Ik dacht: Ik ga weer lekker met mijn vrienden voetballen'

Dat moment kwam zo rond de winterstop. Wittenhorst wilde op een gegeven moment weten wat Janssen volgend seizoen van plan was, waarna hij zijn mogelijkheden op een rijtje zette. "Rond maart, april heb ik de knoop definitief doorgehakt. Ik had het seizoen daarvoor ook al eens gesprekken met Han (Friesen, red.) gehad. Het voelde toen al goed om terug te komen, maar mede vanwege het feit dat ik aan het einde van dat seizoen vaker bij de selectie zat, besloot ik om toch nog een jaar bij Wittenhorst te blijven." Friesen besloot Janssen afgelopen seizoen zélf de eerste stap voor een terugkeer te laten zetten. "Han heeft mij afgelopen seizoen mijn ding laten doen. Toen ik terugkwam zei hij ook dat hij dat had gedaan om mij de ruimte te geven. Ik wist volgens hem zelf het beste welke keuze ik moest maken."

Janssen, die bij Sporting op het middenveld zal gaan spelen, heeft niet overwogen om bijvoorbeeld in de derde klasse te gaan voetballen. "Ik dacht: als ik het bij Wittenhorst heb geprobeerd, is het tijd om terug te gaan naar Swolgen. Het niveau is wel even wennen, maar ik sta er positief in." De middenvelder weet dat Sporting ook mét hem niet ineens hoeft te dromen van promotie naar de vierde klasse. "Ik vind dat je reëel moet blijven. Als we ergens in het midden kunnen eindigen, mogen we blij zijn. Ik denk dat je niet eens over promotie moet spreken als je een aantal jaren onderin mee hebt gedraaid."

Als dat scenario werkelijkheid wordt, hoeven ze bij Sporting niet bang te zijn dat Janssen uit onvrede vertrekt. "Ik denk dat het voor mij genoeg is geweest en ik gewoon lekker hier wil blijven voetballen. Dat kan veranderen, maar daar ga ik niet vanuit."

De Swolgenaar roemt de sfeer binnen de vereniging dan ook: "Sinds Han er is, is hier het plezier in het voetballen teruggekomen. De opkomst bij de trainingen is goed, ik denk dat Han daar ook aan bij heeft gedragen. Je ziet dat hij het spelletje wel snapt." Daarnaast is ook de derde helft in Swolgen belangrijk. "Na de wedstrijd praten we er altijd even over na, maar daarna is het ook gezellig in de kantine."