Jordy Wismans wil bij Merselo ondervinden of hij nog op een hoger niveau wil voetballen.
Jordy Wismans wil bij Merselo ondervinden of hij nog op een hoger niveau wil voetballen. Foto: Rikus ten Brücke

'Dit jaar is een meetmoment'

Merselo | Voetbal: voor veel amateurspelers is het een leuke hobby bij hun werkzaamheden of studie, voor anderen is het een passie waar ze iedere week honderd procent voor gaan. Venraynaar Jordy Wismans (24) verruilde eersteklasser Venray afgelopen zomer voor vijfdeklasser Merselo, waardoor hij meer tijd heeft voor zijn maatschappelijke carrière.

Stel het je eens voor: er wordt van je verwacht dat je tweemaal per week traint bij een eersteklasser, op zondag sta je steevast in de basis, maar je werkt onregelmatig en hebt ook op maatschappelijk vlak ambities. Voor Jordy Wismans gold dit scenario afgelopen seizoen. De verdediger verscheen steevast op het wedstrijdformulier van het eerste elftal van Venray en combineerde het sporten op hoog niveau met een onregelmatige baan. Tot deze zomer, dus. "Ik heb altijd met veel plezier bij Venray gespeeld, maar heb simpelweg de keuze gemaakt om aan mijn maatschappelijke carrière te gaan werken en mijn voetbalcarrière op een wat lager pitje te zetten", verklaart Wismans zijn keuze.

De vraag waarom hij dat niet bij een lager elftal binnen Venray deed, borrelt al snel op. "Bij Merselo voetballen veel vrienden van mij. Ik vind het belangrijk om ook regelmatig bij hen te zijn en ze vroegen al regelmatig of ik bij Merselo zou willen komen." De vereniging Venray keek samen met Wismans naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld de wat jongere jongens in het tweede elftal mee klaar te stomen voor het eerste, maar de verdediger besloot zijn heil uiteindelijk toch elders te zoeken. "Ik vond het nu een moment om ook voor hen te kiezen in plaats van het voetballen bij Venray. Vorig jaar ben ik al vaker gaan kijken. Merselo is een gezellige dorpsclub waar veel plezier wordt gemaakt, maar tijdens trainingen en de wedstrijden ook gepresteerd moet worden."

Plezier maken en presteren gaan hand in hand

Wismans, die ook nog twee jaar in de jeugd van Helmond Sport speelde, stond bij Venray vaak rechtsback. Bij Merselo verhuist hij hoogstwaarschijnlijk naar het middenveld. "Het is nog een beetje zoeken welke positie het beste bij mij past, maar waarschijnlijk ga ik 'op tien' (achter de spitsen dus, red.) of rechtshalf spelen." De Venraynaar moest de eerste weken wel wennen aan het andere, lagere niveau. "Tijdens het partijspel merk je dat het er vol op gaat en dat is mooi om te zien, maar de pass-trapvormen en technischere oefeningen gaan toch allemaal wat trager. Dat wist ik van tevoren." Waar het dit seizoen gaat eindigen met Merselo, durft Wismans niet te voorspellen. "Ik zou het niet weten. Ik denk dat we een leuk team hebben en hoop dat we mee kunnen draaien in een periode of de top vijf. Ik heb echter geen flauw benul of dat gaat lukken."

Bang dat het lagere niveau hem zelf tegen gaat vallen, is Wismans niet. "Ik weet dat dat kan gebeuren. In de rol waarin ik ga proberen te spelen, op het middenveld en coachend richting de andere spelers, denk ik ook dat het me bevalt." Mocht blijken dat het niveau in de vijfde klasse toch niets is, dan is er volgens Wismans niets aan de hand. "Ik denk dat ik na dit seizoen een afweging moet maken, want na één seizoen wordt je niveau nog niet minder. Mijn leven heeft altijd in het teken gestaan van voetbal, dit jaar is een meetmoment voor mij: ga ik hogerop of vind ik het goed zo."