Freek Thoone wil van Leunen binnen twee jaar een vierdeklasser maken.
Freek Thoone wil van Leunen binnen twee jaar een vierdeklasser maken. Foto: Rikus ten Brücke

Spelerscarrière achterna

Leunen | Alertheid kan het bestuur van Leunen niet worden verweten. Een dag nadat Freek Thoone (34) wereldkundig had gemaakt te stoppen met voetballen, hing de club waar hij zijn spelerscarrière begon aan de lijn met de vraag of Thoone óók zijn trainerscarrière in Leunen wilde beginnen. De ambitieuze Thoone hapte al snel toe.

Leunen, Venray, Achilles'29, AWC. Het is het rijtje clubs waarvoor Thoone tijdens zijn carrière zijn kunsten vertoonde. Thoone bouwde zijn voetballoopbaan gestaag op en kwam namens Achilles'29 zelfs vier seizoenen in actie in de eerste divisie. Ambitieus als hij als speler was, is de nieuwe trainer van vijfdeklasser Leunen ook op trainersgebied.

Het was dan ook een bewuste keuze om als hoofdtrainer bij Leunen te beginnen. "Twee dagen na het eerste telefoontje zaten we voor het eerste gesprek bij elkaar", vertelt Thoone. "Leunen en ik wisten dat als ik nu geen trainer bij Leunen zou worden, dat in de toekomst ook niet meer zou gebeuren. Ik heb de ambitie om snel hogerop te komen en niet over vijf jaar nog in de vierde of vijfde klasse te trainen. Ik wilde wat terugdoen voor de club waarvoor ik zeventien jaar heb gespeeld. Dit is daar het ideale moment voor. Het geeft me namelijk ook veel rust in de gezinssituatie. Ik vind het leuk om in mijn eigen dorp iets terug te doen en merk dat het positief is ontvangen. In principe ga ik dit voor twee jaar doen. Misschien ook wel voor langer, maar ik hoop ook snel stappen hogerop te maken."

'Ik hoop snel stappen hogerop te maken'

Thoone heeft de papieren (TC2) om clubs tot en met de tweede klasse te trainen. De oud-aanvaller heeft ambities om zijn TC1-diploma te halen (met dat diploma mag een trainer alles op amateurniveau trainen en assistent in het betaald voetbal zijn). Hij gebruikt zijn ervaringen bij Leunen om daarin een knoop door te hakken. "Het is natuurlijk een hele investering, dus ik wil deze twee jaar ook gebruiken om te kijken of ik het echt heel leuk vind en zo te weten komen of ik dit de komende twintig jaar wil blijven doen."

Doelstellingen met zijn nieuwe elftal heeft Thoone zonder meer. Het streven is om binnen twee jaar in de vierde klasse te spelen. "We spelen op het laagste amateurniveau, dus kunnen maar één ding halen", doelt Thoone op promotie naar de vierde klasse. "Ik vind dat Leunen daar thuishoort. Ik vind het gemakkelijk voor mezelf als ik zeg dat we bij de bovenste vijf willen eindigen. Ik wil gewoon promoveren, klaar. Daar moeten we twee jaar lang voor gaan. Als je een periode hebt, kun je de strijd om promotie aangaan. Ik wil kijken hoe ver we daarin kunnen komen."

Binnen twee jaar terug naar de vierde klasse

De eerste indrukken van de ploeg zijn volgens Thoone in ieder geval positief. "Die jongens willen heel erg graag, dat vind ik het belangrijkste. Ze begrijpen wat ik bedoel en van ze vraag. Ik denk dat we een stabiele groep hebben, zonder uitschieters naar boven en beneden. We hebben een aantal goede spelers, maar geen échte toppers voor dit niveau. Wel hebben we een echt team, daar moeten we het mee doen."

Zo heeft Thoone duidelijke ambities voor de korte én lange termijn. Of hij als trainer qua niveau hetzelfde pad als dat als speler wil bewandelen? "Dat is wel de doelstelling. Met uitzondering van het trainen in het betaalde voetbal dan, Het liefst train ik op een hoog amateurniveau in combinatie met mijn baan."