Rik Kleeven speelt dit jaar met SVOC'01 vooral tegen tegenstanders uit Brabant.
Rik Kleeven speelt dit jaar met SVOC'01 vooral tegen tegenstanders uit Brabant. Foto: Jolijn van Goch

Hopen op heel seizoen

Oirlo | Waar hij gedurende het hele jaar schittert in YouTube-filmpjes en het kanaal Glowmovies met meer dan 200.000 volgers bijhoudt, miste SVOC-speler Rik Kleeven op voetbalgebied vorig seizoen een gedeelte vanwege een blessure. Dit seizoen hoopt de middenvelder annex aanvaller op meer speelminuten.

Het kan verkeren. Het ene moment vertoon je je kunsten online voor tienduizenden mensen, enkele dagen later voetbal je, in het slechtste geval, voor twintig supporters en een hond. Rik Kleeven weet er alles van. De YouTube-video's die Kleeven maakt, worden immers veelvuldig bekeken. Verder is de achttienjarige student aan het vavo zo'n twee tot drie keer per week te vinden op sportpark De Heesakker, waar hij komend seizoen met SVOC'01 aast op een goede klassering in de vijfde klasse. Kleeven kwam in 2017 over vanuit de A-jeugd, maar had vorig seizoen pech met blessures. "Ik had een klein bultje in mijn bovenbeen zitten, dat moesten ze weghalen", vertelt Kleeven.

Als Kleeven het niveau in de filmpjes ook op het veld haalt, komt het goed

"Nu gaat het gewoon goed en dus hoop ik dit seizoen meer minuten te maken." SVOC nam vorig jaar met een roemloze elfde plek in de vijfde klasse de rol van grijze muis in. De grootste winst werd geboekt op het trainingsveld, waar de opkomst op de trainingsavonden naar behoren was. "De trainingen zijn erg leuk", vertelt Kleeven. "Ik denk daarnaast dat we er veel van leren. Hopelijk blijft dat het komende seizoen ook zo, want vorig seizoen was het echt prima. Het zorgt ook voor een goede sfeer in het team."

Waar de tegenstanders van de Tricolores vorig seizoen louter uit de buurt kwamen, speelt het elftal dit jaar tegen verenigingen die op voorhand minder tot de verbeelding spreken. Naast derby's met Holthees, Leunen en Merselo, kruist SVOC dit seizoen vooral de degens met tegenstanders uit Noord-Brabant. "We hebben inderdaad een hele andere competitie", is ook Kleeven opgevallen. "Veel clubs uit Brabant kennen we nog niet echt goed. Het zal afwachten zijn wat het wordt. Ons team heeft in ieder geval wat meer ervaring, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik dit seizoen van de competitie moet verwachten." Wat dat betreft heeft SVOC met trainer Jeroen Denissen iemand aan boord die zijn elftal prima kan helpen, want de oefenmeester diende meerdere clubs in Brabant.

Kleeven zélf hoopt dit seizoen het hele jaar fit te zijn. "Zijn beste wedstrijd was thuis tegen VOS", blikt diens oefenmeester Denissen terug. "Hopelijk zien we die Rik veel vaker." Als Kleeven het niveau dat hij in zijn YouTube-filmpjes haalt, ook op het veld laat zien, komt dat wel goed. "Vier jaar geleden gingen we die filmpjes puur uit verveling maken", vertelt Kleeven. We doen verschillende trucjes en maken verder video's over dingen die ons leuk lijken."

Wie weet worden de tienduizenden volgers binnenkort ook eens op de hoogte gebracht over het wel en wee van SVOC. Te beginnen op zondagmiddag 22 september met de uitwedstrijd tegen Menos. Denissen zal zijn contacten in het Brabantse land aan moeten spannen.