Vervolg pagina 7

Kunstschatten onder de kalklaag op het plafond

"Het witten van het kerkinterieur kwam in die tijd in de mode." Het was groot nieuws toen de oorspronkelijke schilderingen werden aangetroffen, zo blijkt uit de archieven. Kunsthistorici uit binnen- en buitenland kwamen naar Venray om de fresco's te beoordelen. Er werd gesproken van kunstschatten 'die aan de vergetelheid en vernietiging moesten worden onttrokken'. Een koninklijk besluit was voor het kerkbestuur nodig om uiteindelijk toestemming te krijgen voor de restauratie van de witgekalkte schilderingen. Duizenden guldens waren ermee gemoeid, een fortuin in die tijd.

De Venrayse bevolking bracht deels het geld bijeen

Of Cuypers zich bij de restauratie precies heeft gehouden aan de originele beeltenissen onder de kalklaag, kunnen Swinkels en Peeters niet zeggen. "Wel kon uit die schilderstukken worden opgemaakt dat ze uit de bouwperiode van de kerk moesten stammen", zegt Swinkels. "Er werden familiewapens aangetroffen, onder ander dat van pastoor Gaet die toen in Venray was."

Dat de oorspronkelijke fresco's zo uitbundig en kwalitatief goed geschilderd waren, heeft volgens Swinkels alles te maken met Gaet, die tijdens de bouwtijd van de kerk (1462 tot 1475) in Venray de parochie leidde. "Hij was zeer begaan met het bouwproces. En heel erg rijk. Gaet was namelijk belastinginner in het toenmalige bisdom Keulen. Dat was heel erg groot. Hij stuurde zijn mannetjes rond die de gelden ophaalden en zorgde ervoor dat hij zelf niets tekort kwam."
Ook de kerk kwam niets tekort. Het interieur was van topkwaliteit, evenals de schilderingen. Wie de kunstenaar is geweest die het kerkplafond rijkelijk versierde, is onbekend.

'Sint Jan en Sint Servaas konden niet aan Venray tippen'

"Waarschijnlijk is het een atelier geweest dat verschillende schilders aan het werk zette", denk Swinkels. "In uitbundigheid waren de fresco's uniek. Daar konden de Sint Jan in Den Bosch en Sint Servaas in Maastricht niet aan tippen."

Terug naar deze tijd. De werkgroep was eerst van plan om de foto's van de schilderijen met videotechnieken op de kerkplafonds te projecteren. "Dat ging zo'n 20.000 euro kosten", aldus Peeters. "Te duur. Nu kiezen we ervoor vier plafondfoto's met de schilderingen van elk twee bij drie meter voor in de kerk te plaatsen. Met een laserpen geven we dan op het plafond aan waar een onderdeel van de foto thuishoort. Met beamers worden oude foto's van voor 1944 op de buitenmuren van de kerk vertoond. En wat zo mooi is, na het project blijft alles beschikbaar voor rondleidingen in de kerk en educatie."

De projecties zijn 8, 9 en 10 november, telkens van 14.30 uur tot 17.30 uur in de Grote Kerk. Vrijdag 8 november is er om 14.00 uur als start een presentatie van het Historisch Platform Venray.