Alcoholist veroordeeld voor reeks misdrijven

Ysselsteyn | Een 28-jarige Roermondse alcoholist was in 2017 en 2018 in Ysselsteyn verantwoordelijk voor drie inbraken, een vernieling, twee gevallen van heling, vier diefstallen en twee mishandelingen. De man overtrad bovendien in maart 2017 een 'huisverbod', dat de burgemeester van Venray hem had opgelegd. De rechtbank in Roermond legde de man dinsdagmiddag een celstraf op van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Door Geert van der Star

Het zwaarste feit vond plaats op 19 augustus 2018 in Herberg de Peel. De uitbater van deze horecagelegenheid was die dag aan het werk in de kroeg. "Ik zag de verdachte aan komen lopen", vertelde de vrouw tegen de politie. "Ik liep naar hem toe om hem tegen te houden."

De Roermondenaar 'elleboogde' haar zo krachtig, dat ze hierdoor pijnlijk op de grond belandde. Ze hield een schaafwond op de arm aan het incident over. De verdachte gaf zelf aan dat hij 'niet met opzet' een elleboogstoot uitdeelde. De rechtbank wees echter op getuigen die spraken over een 'beuk' en 'een harde duw'. De verdachte zou diezelfde dag ook een man 'tegen de nek' hebben geslagen.

De rechtbank wees erop dat dit soort misdrijven tot 'gevoelens van angst en onrust' in de samenleving leidden. Dat gold helemaal de verdachte beide feiten pleegde 'in de nabijheid van een café'. Een psycholoog omschreef de Roermondenaar als een 'jongeman met antisociale en onrijpe persoonlijkheidstrekken'. Hij had een 'grenzeloze opvoeding gekend'.

Daardoor zou hij nauwelijks 'zelfregulatie, discipline en verantwoordelijkheid' hebben ontwikkeld. De vervulling van de eigen behoeften stonden bij de verdachte voorop: hij zou nauwelijks worden geremd door 'schuld, schaamte of empathie'. De man was hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank vond dat alle feiten een onvoorwaardelijke celstraf 'rechtvaardigden'. De rechters wezen daarbij nadrukkelijk op de inbraken, waarvan er twee 's nachts werden gepleegd. Dat zorgde voor 'gevoelens van onveiligheid'.

De Roermondenaar maakte in Ysselsteyn met allerlei diefstallen onder meer een tablet, een lijmpistool, boormachines en blikjes Hertog Jan buit.

De rechters zagen echter ook dat de man na het beëindigen van zijn zes maanden durende voorarrest eindelijk 'de juiste behandelplek' had gevonden. Ín het verleden zou hulpverlening nooit zijn aangeslagen, waardoor het recidiverisico hoog werd ingeschat. Een medewerker van de reclassering stelde dat het nog zeker drie jaar zou duren voordat de Roermondenaar zelfstandig kon gaan wonen.

De rechtbank besloot daarom dat de man niet terug naar de gevangenis hoefde, maar vier jaar lang onder toezicht van de reclassering verplicht zijn behandeling moest voortzetten.