IVN-cursus Sterrenwereld

Venray | IVN Geijsteren-Venray organiseert in het najaar de cursus Sterrenwereld, bedoeld voor mensen die meer van de sterrenhemel willen weten.

De cursus bestaat uit vijf lesavonden in de Kemphaan, Kennedyplein1 in Venray, en een bezoek aan een sterrenwacht in Asten. Bij de cursusgelden (55 euro voor niet-leden en 40 euro voor leden) zijn een syllabus, sterrenkaart, bezoek aan de Sterrenwacht en Planetarium inbegrepen.

Aanmelden voor 20 oktober via secretariaat@ivn-geysteren-venray.nl. De aanmelding is pas definitief als het cursusgeld is overgemaakt op rekening NL36 RABO 0156320339 t.n.v. IVN Geijsteren-Venray o.v.v. Cursus Sterrenwereld.

Altijd al willen weten waar het wintersterrenbeeld Orion aan de hemel staat of de Poolster en andere sterren en sterrenbeelden? Dan is de sterrencursus van IVN Geijsteren-Venray, die op dinsdag 5 november 2019 start, iets voor u. Deze sterrencursus is bedoeld voor mensen die wat meer van de sterrenhemel willen weten. De cursus kent vijf lesavonden waarvan een avond in Asten, voor een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht met het Pieterse Planetarium. De cursusavonden zijn gepland op 5,12, 19 en 26 november en 10 december 2019. De cursustijden zijn van 20.00 tot 22.30 uur.

Naast het geven van informatie en uitleg over de verschillende hemellichamen en hun bewegingen, zal in de cursus veel tijd besteed worden aan het zich oriƫnteren op en het waarnemen van de sterrenhemel.

De volgende onderwerpen komen aan bod: sterren en sterrenbeelden, ligging aan de hemel, dagelijkse en jaarlijkse bewegingen aan de hemel, naamgeving van sterren, ons zonnestelsel, kometen en meteoren, de Dierenriem, de levensgang van sterren, Rode Reuzen, Witte Dwergen, Neutronensterren, Zwarte Gaten, Donkere Materie en Energie, Gravitatiegolven, het werken met de sterrenkaart, wanneer is welke planeet waar te zien en computerprogramma's voor sterrenhemel-simulatie.

Voor nadere informatie over deze cursus neem contact op met Emile Weijters, docent. Telefoon 040-2075670 of via e-mail: e1000acmw@gmail.com.