Een groepje toneelspelers poseert voor de foto tijdens de generale repetitie van de belevingstocht  Toew 't Väöle schröwde.
Een groepje toneelspelers poseert voor de foto tijdens de generale repetitie van de belevingstocht Toew 't Väöle schröwde. Foto: Rikus ten Brücke

Toew 't Väöle schröwde

Veulen | De première van de belevingstocht Toew 't Väöle schröwde komt nu wel heel dichtbij. De generale repetitie was woensdagavond en de laatste puntjes worden op de i gezet. "Het zijn spannende dagen. Je weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen", vertelt Gerrit Reintjes, samensteller van het boek Toew 't Väöle schröwde.

Het boek van Reintjes werd samengesteld ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding. Het boek inspireerde Kees de Weert tot het schrijven van een toneelstuk in de vorm van een belevingstocht door Veulen. De tocht wordt langs diverse historische punten gemaakt in het kader van 75 jaar bevrijding van Venray. "Heel bijzonder. De sfeer is onderling zo goed en er werken ruim honderd vrijwilligers mee aan de belevingstocht."

De generale repetitie begon woensdagavond om 17.00 uur bij boerderij 't Platteland in Veulen. Vanwege de kosten reed er alleen een militaire jeep mee uit 1944. De toneelspelers liepen wel al in traditionele kleding over het toneel en door de straten. "Er doen zowel Engelse als Duitse militairen mee aan de belevingstocht. Alleen de schmink werd nog niet gedaan. Dat zou te veel tijd kosten. Tijdens de tocht rijden drie huifkarren door het dorp met ieder een eigen verhalenverteller."

Tijdens de belevingstocht worden diverse stops gemaakt door de huifkarren. De eerste stop is bij de boerderij van Van Staveren. Daar wordt een toneelstuk opgevoerd over de pilotenhulp. De tweede stop is bij de voormalige woning van de familie Verhoeven. "Daar vindt een gepaste herdenking plaats van de dood van moeder Verhoeven en vijf van haar kinderen. "Het is ontzettend heftig wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat mogen we nooit vergeten." Na de pauze bij de kerk gaan de huifkarren richting boerderij 't Platteland. Daar wordt een toneelstuk opgevoerd over de belevenissen van de familie Reintjes en Van Ool. Zij leefden in de frontlinie. De gehele tocht duur zo'n vier uur. In totaal zijn 64 geallieerde militairen en vliegeniers gesneuveld in Veulen. In de overige Venrayse kerkdorpen zijn volgens Reintjes veel minder geallieerde soldaten gesneuveld. "Dat zijn er exclusief vliegenier 29. In Ysselsteyn sneuvelden er 18, in Leunen 6 en in Merselo 5. Venray zelf heb ik niet meegerekend."

De kaarten voor de belevingstocht zijn al lang en breed uitverkocht. Binnen een maand was er geen ticket meer te krijgen. Volgens Reintjes wordt het aantal opvoeringen niet vergroot. "Dat zou te duur zijn. We hebben veel militaire voertuigen en ook de acteurs zitten niet ruim in de tijd." Wel komt er volgens Reintjes een nieuwe druk van zijn boek Toew 't Väöle schröwde. "Er is nog steeds veel vraag naar het boek. Als er genoeg aanvragen komen dan komt er een nieuwe druk." De belevingstochten zijn op 14, 15, 21 en 22 september.