"Bedrag is veel te hoog"

Venray | Een 43-jarige Venraynaar heeft wel degelijk 10.000 euro 'verdiend' met het opzetten van een hennepkwekerij in zijn woning, tussen november 2016 en februari 2017. Dat stelde advocaat-generaal I. van der Hamsvoord woensdagmiddag bij het gerechtshof in Den Bosch. De verdachte P.B. had hoger beroep aangespannen tegen de 'ontnemingsvordering', en de werkstraf die de Roermondse politierechter hem oplegde.

Door Geert van der Star

"Dit bedrag is gewoon veel te hoog", zei de Venraynaar. "Weet u wat zo'n boete doet met mij?" De verdachte vertelde dat hij 15.000 euro had geleend om de wietplantage op te zetten in zijn woning. Hij moest dat bedrag terugbetalen en zou daardoor niets hebben overgehouden aan de verkoop van hennep.

De verdachte was heel boos over zijn veroordeling. Hij kreeg in februari 2018 een werkstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, naast een voorwaardelijke celstraf van twee weken. "Na mijn arrestatie moest ik mijn woning uit. We waren bijna dakloos, ik en mijn kind. Allemaal door deze toestand. Als mijn moeder geen woning voor me had gecreëerd, hadden we nu op straat gestaan." "Wie heeft die situatie in het leven gebracht?", vroeg de voorzitter van het gerechtshof hem scherp. De verdachte haalde na die vraag zijn schouders op. "Ikke misschien."

De man vond dat zijn inkomsten verkeerd werden berekend. Agenten vielen op 20 februari 2017 binnen bij de verdachte. Zij troffen 180 planten aan, verdeeld over twee kweekruimten.

De stekken waren nog maar een paar weken oud, maar de verdachte gaf zelf toe dat hij al één keer had geoogst. "Maar ik had toen veel minder planten", zei de man. "Er stonden er deze keer namelijk twee in iedere pot. Ik moest de helft nog knakken."

De voorzitter vond dat maar raar. "Het is toch jammer om één goede plant zomaar weg te gooien?" De Venraynaar hield vol dat hij echt maar een oogst had gehad van 90 planten.

"Ik heb kinderen. Hoe kan ik zo'n boete nu ooit afbetalen?"

Hij had bovendien grote schulden en stond onder bewindvoering. "Ik heb kinderen. Hoe kan ik zo'n boete nu ooit afbetalen?"