Scheurtjes in relatie college en dorpsraad


SMAKT/HOLTHEES | Het aanbod aan de dorpsraad Smakt-Holthees van Henk van den Heuvel, contactpersoon gebiedsmanagement bij de gemeente Venray, om in gesprek te gaan met het college van Venray, is door de dorpsraad maandag afgewezen. Omdat in de afgelopen periode wrijving is ontstaan tussen dorpsraad en B en W stelde Van den Heuvel, als intermediair tussen de dorpsraad Smakt-Holthees en de gemeente, voor met elkaar om tafel te gaan. Dat deed hij maandag tijdens de dorpsraadvergadering.

Door Henk Baltussen

De scheurtjes in de relatie zijn voornamelijk te wijten aan de perikelen rond de zonneparken die bij Smakt zouden moeten komen. Vorig jaar zomer werd duidelijk dat Kronos Solar bij de gemeente Venray een vergunning had ingediend voor een zonnepark van 25 hectare bij Smakt. In de zomer konden inwoners zienswijzen indienen. Pas op het laatste moment werd de dorpsraad door verontruste inwoners hierop gewezen. Op het nippertje kon worden voorkomen dat het college de vergunning afgaf.

'Waarom zegt Van der Putten niet dat het fout is gelopen'

De gemeenteraad trapte op de rem. Duidelijk was dat de communicatie met dorpsraad en gemeente mis was gelopen.
In februari van dit jaar drong de dorpsraad aan op een gesprek met het college. Enkele weken terug vond dat plaats. "Veel te laat", stelde dorpsraadsecretaris Sjaak Koopmans. "En het was ook nog eens een superslecht gesprek. Wethouder Martijn van der Putten gaf geen antwoorden op vragen. We kregen geen enkele toelichting op waarom het zo is gelopen. Waarom zegt Van der Putten niet dat het fout is gelopen. Daar hoef je je toch niet voor te schamen. Nee hoor, geen boe of bah."

Van den Heuvel nuanceerde de uitspraken van Koopmans enigszins. "Hij heeft oprecht zijn excuses aangeboden. Dat het traject voor wat betreft de communicatie niet goed is gegaan, heeft hij toegegeven."

'Afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen'

Koopmans hield evenwel voet bij stuk. "Er gaat hier veel gebeuren. Twee zonneparken kunnen er komen, een mestfabriek, huisvesting van Polen, een nieuw industrieterrein, een mestfabriek en dan hebben we het nog niet gehad over vliegveld De Peel, waarbij Smakt precies in de aanvliegroute ligt. En wat gaat er gebeuren met de verklaring van geen bedenkingen? Straks mag het college besluiten nemen zonder de gemeenteraad daarover te raadplegen. Dan kan B en W zelf over zonneparken besluiten."
Voor de dorpsraad is het natuurlijk belangrijk in contact te blijven met het college, en andersom ook. Daar is dorpsraadvoorzitter Peter Coppus wel van overtuigd. "Maar de vraag is of we nu al met Venray in gesprek moeten?"

De relatie met de gemeente Boxmeer is al jaren ernstig verstoord. "Zover is het met Venray nog niet", zegt Coppus. "Zover willen we het ook niet laten komen. Wij willen dat de gemeente ons goed informeert. En dat wij geen boodschappen van buiten meer hoeven te krijgen. Dat is voor ons cruciaal. Het is beter even te wachten met elkaar te gaan praten. Eerst maar eens afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen."