Vervolg pagina 3

'Verhalen en zerken verdwijnen, heel erg jammer'

Pastoor Huub van Horne, tevens voorzitter van de parochies van Castenray, Oirlo, Blitterswijck en Wanssum, ziet met pijn in het hart hoe de teloorgang van begraafplaatsen zich voltrekt.

"Heel jammer dat graven met de bijbehorende zerken en verhalen verdwijnen", stelt de pastoor. "Ze moeten bewaard blijven. Er verdwijnt al zoveel. Maar een parochie als Castenray is daar in meerderheid niet voor. Elke parochie voert daarin een eigen beleid. We proberen graven te adopteren. Het begint er allemaal zo triest uit te zien, het ontsiert het kerkhof enorm. Met het zegenen van de graven tijdens Allerheiligen valt dat heel erg op."

Van Horne beseft terdege dat het geld een belangrijke rol speel. Maar tevens is hij van mening dat oplossingen voorhanden zijn. "In Wanssum willen ze de stenen nu ook behouden. In Castenray is het besluit om graven te ruimen wel erg rigoureus. Dat gebeurt daar radicaal. Maar het speelt niet alleen in de dorpen die ik ken. Overal in de regio hebben dorpen ermee te maken."

Dat graven verdwijnen heeft volgens Van Horne te maken met het feit dat families steeds vaker geen grafrechten meer willen betalen. "Spijtig allemaal. Dat de grafzerken verloren gaan is echt triest. Ik maak op begraafplaatsen veel foto's van grafmonumenten. Dat is een hobby van mij, ik doe dat graag. Maar alleen foto's maken is niet voldoende. Ze moeten worden behouden." Van Horne stelt alles in het werk de parochies daarvan te overtuigen.