Quinten Olde Daalhuis is helemaal op zijn plek in een kart.
Quinten Olde Daalhuis is helemaal op zijn plek in een kart. Foto: Cpoint

Jacht op titel in debuutseizoen

Meerlo | Quinten Olde Daalhuis voelt zich als een vis in het water op het kartcircuit. Tijdens zijn debuutseizoen in het Nederlands Kampioenschap Huurkarts (NKH) ligt de 13-jarige snelheidsduivel uit Meerlo op koers voor het kampioenschap in het rookieklassement. "Het was in het begin even wennen, maar ik heb de smaak te pakken", vertelt Quinten enthousiast.

Door Willem Menting

Quinten is ook nog als voetballer actief bij SV United, maar als er ook een race op het programma staat, gaat het karten voor. Het racetalent zat vorig jaar ook al regelmatig in een kart op de baan in Swalmen, maar dat was niet uitdagend genoeg. "Ik was eigenlijk voor iedereen te snel. Ik zette in de meeste heats de snelste tijd neer en toen ik hoorde van het Nederlands kampioenschap voor huurkarts besloot ik om mee te doen." Het seizoen bestaat voor Quinten en zijn concurrenten uit twaalf wedstrijden. Sommige races zijn in de buurt maar het gezin Olde Daalhuis is dit jaar ook al in Groningen geweest. "Dat hebben we gecombineerd met een overnachting", vertelt Hilbert Olde Daalhuis, de vader van Quinten. "Als het een lange reis naar de race is, vertrekken we meestal op vrijdagavond. Dan kan Quinten ook nog de baan leren kennen om zo op zaterdag beter te presteren. Het is een kostbare hobby, maar op deze manier is het ook een gezellig familie-uitje."

Als jong talent droomt Quinten al van zijn eerste grote kampioenschap. Als rookie stroomt hij volgend jaar al door naar het algemene klassement voor de huurkarts. "Je mag alleen in je eerste jaar meedoen in het rookieklassement. Volgend jaar wil ik de titel pakken in het algemene klassement voor mijn leeftijd. Ik wil graag prijzen pakken." Quinten is een echte racefanaat. Hij slaat dan ook geen enkele race in de Formule 1 over. "Ik weet niet wanneer de laatste race was die ik heb gemist. Mijn grote droom is om daar ooit zelf te rijden, maar dat is maar voor heel weinig mensen weggelegd." Quinten komt dit jaar nog vier keer in actie. Op zaterdag 21 september kan hij in Eefde (Gelderland, red.) een nieuwe stap zetten naar het kampioenschap.