Afbeelding
Foto:

PAS dwingt Venray tot pas op de plaats en bezinning

VENRAY | In Venray moeten 24 boerenbedrijven pas op de plaats maken. Ze mogen niet uitbreiden omdat de Raad van State in mei een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Ook vergunningen voor de aanleg van wegen en woningbouw sneuvelden in heel het land.

Met een peloton juristen is 'Den Haag' aan het onderzoeken hoe de zaak weer vlot te trekken. Hoe kunnen met omweggetjes, mazen in de wet en wat al niet meer voor foefjes de vergunningen alsnog worden uitgedeeld? En het weer business as usual laten zijn. Zoals al jaren het geval is. Venray als meest vee-dichte gemeente van Nederland (en gezien het aantal ingetrokken vergunningen zou die veestapel alleen maar zijn gegroeid als het PAS niet was afgeschoten) heeft van de hoogste bestuursrechter een uppercut van formaat ontvangen.
Jaren is kwistig met vergunningen gestrooid. Brabantse boeren die in eigen provincie nog maar moeizaam konden uitbreiden, werden door Venrayse wethouders naar het Noord-Limburgse gehaald, omdat ze daar geen strobreed in de weg werd gelegd. Met luchtwassers en innovatieve stallen moet stankhinder voor omwonenden worden ingedamd.

Niemand weet nog wat de PAS voor Venray inhoudt

Ook de uitstoot van ammoniak (stikstof) en fijnstof zou worden beteugeld, alsmede het mestprobleem. Verkeers- en geluidshinder door af en aan rijdende vrachtwagens met voer, vee en mest was lastiger op te lossen. Maar niet gevreesd, de ondernemende boeren breiden met behulp van LTO Nederland en de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) ook dat rond. Zo kon de intensieve veehouderij in Venray met ongebreidelde ondernemingslust groeien.
De PAS is ook zo'n handigheidje. Bedoeld om bij het afgeven van vergunningen voor meer vee, er zeker van te zijn dat de stikstofuitstoot niet groeit. Beloofd werd maatregelen te treffen om de natuur te vrijwaren van nog meer stikstof. Een wassen neus oordeelde de Raad van State, dus.

Wat betekent dat nu voor Venray? Niemand die daar op dit moment iets zinnigs over kan zeggen. Krimp van de veestapel in Venray aan de orde brengen, is vloeken in de kerk. Dapper probeerde wethouder Martijn van der Putten (Venray Lokaal) dat als eens te ontkennen. Maar hij weet natuurlijk donders goed dat coalitiegenoot CDA, boerenpartij bij uitstek en in Venray de grootste fractie, van geen krimp wil weten. Venray Lokaal als derde coalitiegenoot houdt ook vast aan die visie, zij het minder stellig.
Kan het PAS een breekijzer vormen in Venray? De maatschappelijke discussie in het land gaat nadrukkelijk de kant op van minder vee. Binnen de boerenwereld is ook beweging zichtbaar.

Emmers stront en verwensingen op sociale media

Onlangs liet Kipster-directeur Ruud Zanders uit Oirlo weten dat inkrimpen van de veestapel onontkoombaar is. Dat dat ook ten koste kan gaan van zijn bedrijf, nam hij voor lief. De reacties op de sociale media logen er niet om. Emmers stront en verwensingen kreeg hij over zich heen vanuit de sector. Agrarische bestuurders deden dapper mee met het bashen.

Emile Cornelissen, die samen met zijn broer Arno het varkensbedrijf Cornelissen BV runt dat op negen locaties in Brabant en Limburg stallen heeft, twijfelt hardop over nieuwbouw op het Wusterveld bij Oirlo. Daar moet de innovatieve stal Pig Plaza komen. Emile Cornelissen twijfelt onder meer omdat de maatschappelijke acceptatie van de intensieve veehouderij aan het veranderen is. Na de aankondiging van het plan van D66 dat het halveren van de Nederlandse veestapel beoogt, veranderden begin deze week de sociale media in vergaarbakken van vloekpartijen en tirades.

Boeren en burgers behoeden dat ze nog meer klem zitten

Dat de oplossing uit Den Haag moet komen, zoals D66 Venray aangeeft, is te simpel. Dat is ook het halsstarrig vasthouden aan de Visie Veehouderij Venray waarin krimp niet voorkomt: Het kan wel tien jaar duren voordat deze visie resultaten kan opleveren, volgens D66-wethouder Martijn van der Putten. Of afwachten in deze 'PAS op de plaats-tijden' de goede houding is, is de vraag. De kijk van de maatschappij op de intensieve veehouderij verandert rap. Als grootste Nederlandse veegemeente moet Venray dat onderkennen en verantwoordelijkheid nemen. Om boeren en omwonenden ervoor te behoeden dat ze steeds meer klem komen zitten. De tien jaar van Van der Putten zijn daarvoor te lang. Tijd voor bezinning.