De nieuwe MRI-scan werd zorgvuldig met een grote kraan van de vrachtwagen getakeld.
De nieuwe MRI-scan werd zorgvuldig met een grote kraan van de vrachtwagen getakeld. Foto: Rikus ten Brücke

Operatie MRI gestart

Venray | Het was een flinke klus, maar de nieuwe MRI-scanner van VieCuri is maandagochtend op de juiste plek gearriveerd. Het oude apparaat werd gelijktijdig zorgvuldig uit het ziekenhuis in Venray gehaald.

Naast een nieuwe MRI krijgt het Venrayse ziekenhuis dit jaar ook een nieuwe CT-scan. Het plaatsen van de nieuwe scanners loopt vooruit op de geplande nieuwbouw. Met de aanschaf van de nieuwe apparaten is een bedrag van zo'n 1,7 miljoen euro gemoeid. De nieuwe MRI wordt overigens pas op dinsdag 1 oktober in gebruik genomen. Tot die tijd wordt er een mobiele MRI-scanner gebruikt. De CT-scan wordt op maandag 23 september verwijderd. Op 15 oktober wordt deze CT-scan geplaatst en op vrijdag 25 oktober worden de eerste patiënten onderzocht.

De ontmanteling van de oude MRI begon op 19 augustus met een zogenaamde quench. Bij een quench ontstaat een grote witte wolk, omdat de MRI wordt uitgezet. In de MRI zit vloeibare helium om het apparaat gekoeld te houden. Wanneer de MRI uitgaat en het magneetveld wordt uitgeschakeld – zowel in een noodsituatie als gepland – dan neemt het helium de vorm van gas aan en ontstaat een grote witte wolk. Voor de veiligheid heeft elke MRI een uitlaat naar buiten zodat het gas niet in het gebouw terecht komt. In totaal duurt het ongeveer 15 minuten voordat het helium volledig is ontsnapt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding