Afbeelding
Foto: FOTO DOM MELSKENS - VENRAY

Verdeelkast met bijzonder verhaal

Venray | De enthousiaste reacties op de omgetoverde verdeelkast bij het Poelshuis, maar nog meer het bijzondere verhaal over een onderduikadres, was voor initiatiefnemer Peter Custers reden deze tweede kast te willen realiseren. In samenwerking met Leonie Cals, als bestuurslid Stichting Venray Monumentaal, werd voor de tweede keer een belangrijk stukje geschiedenis toegevoegd aan het straatbeeld in het centrum van Venray.

Bij Venray Viert 75 jaar Vrijheid hoort ook het aandacht schenken aan onbekende verhalen over onbekende, dikwijls heldhaftige, mensen. Deze tweede kast neemt de kijker, met foto's en verhaal, mee naar het onderduikadres van het Amsterdams Joodse meisje Zilli Bak bij postbode Sjang Beterams. Hier, bij zijn voormalige woning Merseloseweg 64, is het allemaal gebeurd. Daar waar nu zijn enige kleinzoon Jan Beterams aanwezig was op het moment dat de foto's op de verdeelkast werden geplakt. De initiatiefnemer, die ook nu niet bij dit moment aanwezig kon zijn, laat desgevraagd weten dat hij 49 gemotiveerde kastvoorstellen van wijk-, dorpsraden en inwoners van Venray heeft ontvangen. Afspraken met Enexis en KPN zijn gemaakt, maar het ontbreekt hen nog aan geld. Een subsidieverzoek is door de gemeente afgewezen, maar misschien dat anderen dit mooie toepasselijke project willen gaan ondersteunen.

Foto: Jan Beterams is de kleinzoon van postbode Sjang Beterams over wie het verhaal verteld wordt. Hij heeft de verdeelkast 5 september samen met Leonie Cals in de Deken Thielenstraat onthuld. Foto: Dom Melskens, Venray.