Jan Droesen wijst een overduidelijke dassenwissel aan op een omgeploegd stuk grond.
Jan Droesen wijst een overduidelijke dassenwissel aan op een omgeploegd stuk grond. Foto: Rikus ten Brücke

Op zoek naar stadsdas

Venray | Met de blik op de grond gericht loopt Jan Droesen door het bos op het St. Annapark. Hij vreest voor het voortbestaan van de stadsdassen van Venray en zoekt naar sporen om antwoorden te krijgen op zijn vermoedens. "Als er straks huizen worden gebouwd, kan de das het helemaal schudden", vertelt Droesen van Dassenwerkgroep Horst Venray.

In eerste instantie speurt Droesen naar dassenwissels. De 'wandelpaden' van de das zijn makkelijk te herkennen. Het gras is platgelopen en het zand is aangedrukt. Droesen loopt via de Nieuwe Overloonseweg het Makkenpad op en als hij een meter of honderd heeft gewandeld, wijst hij drie dassenwissels aan. "Hier kruipt de das onder het hek door, het Makkenpad over om in het maisveld te verdwijnen. Via het maisveld lopen de dassen het bos in om via een grote ronde uiteindelijk weer terug te keren in hun burcht. Iedere nacht lopen ze hetzelfde stuk om voedsel te verzamelen."

Die zoektocht verloopt volgens Droesen steeds moeizamer. Het foerageergebied brokkelt steeds verder af. "Ik kom al ruim tien jaar bij de burcht op het St. Annapark en al die tijd leven hier dassen. Het is een van de oudste burchten van Venray. De dassen leven hier in oude en verlaten rioolbuizen. Een unieke plek." De populatie van de burcht is volgens Droesen de laatste jaren sterk teruggelopen. "We hadden in Venray net een gezonde dassenpopulatie en op diverse plekken wordt de populatie teruggedrongen door toedoen van menselijk handelen." Ondanks het verdwijnen van foerageergebied is de das nog wel actief op zoek naar voedsel in het Annapark. Droesen vindt verschillende sporen aan de hand van pootafdrukken en haren die zijn blijven steken aan prikkeldraad. "Deze burcht is nog steeds belopen", zegt hij als hij een wat haar van het prikkeldraad plukt. "Oude haren trek je zo kapot. Dit haar is nog stug. Waarschijnlijk is de das vannacht nog onder het prikkeldraad door gekropen. Ik ben alleen bang dat de dassen hier geen jongen hebben gekregen. Daar is te weinig voedsel voor." Ook de bijburchten worden volgens de natuurliefhebber minder belopen. De liefde voor de das is bij Droesen ontstaan toen hij verhuisde naar Heide. Hij betrok een boerderij met een dassenburcht tegen de erfgrens. Dassen zoeken volgens Droesen wat dat betreft altijd de grens op. "Ze willen hoog en droog zitten. Dat wil de mens natuurlijk ook dus dan kom je elkaar vaak tegen."

In het gebied rondom het Annapark wordt in de toekomst misschien nog wel meer gewerkt. Zo zijn er plannen van Tomorrow Energy voor een zonnepark aan de Spurkt bij het Loobeekdal. "Ik heb vorige week met de planmakers een rondje gemaakt door het gebied. Het heeft hun ogen geopend. Hopelijk houden ze met hun plannen rekening met de natuur. Er leven meer dieren in het gebied zoals reeën, vossen, konijnen en hazen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding