Jerusalem wordt gebruikt door veel verschillende groepen.
Jerusalem wordt gebruikt door veel verschillende groepen. Foto: Rikus ten Brucke

Jerusalem bruist volop

Venray | Jerusalem. Bij die naam gaat bij veel Venraynaren een lampje branden. Het kunstencentrum in de voormalige middelbare school ging immers in 2017 ter ziele. Dat er momenteel geen activiteiten zouden plaatsvinden in gebouw Jerusalem is een fabeltje. Wekelijks vinden meer dan duizend Venraynaren hun weg naar het historische gebouw aan de Heuvelstraat 4 in Venray. "Jerusalem bruist. We moeten van de naam kunstencentrum af en ons eigen plan trekken", roepen Wilma Keijzers en Jos Koenen in koor.

Door Willem Menting

Keijzers gebruikt diverse ruimtes in Jerusalem met haar dansschool Dizzy Dance en Koenen is er gevestigd met PSW Werk. "Veel Venraynaren denken dat er niks te beleven valt in Jerusalem, maar het tegenovergestelde is waar", vertelt Koenen. "Er worden tal van activiteiten georganiseerd en het aantal huurders en bezoekers groeit nog steeds."

Jerusalem wordt onder meer gebruikt door dansers, bands en kunstenaars

Om een indruk te krijgen van alle activiteiten in Jerusalem wordt er op zaterdag 21 september een open dag georganiseerd. "Op die dag kunnen de bezoekers een kijkje achter de schermen nemen bij de diverse huurders van het gebouw. Dizzy Dance laat op die dag net als Danshuis Venray diverse dansen zien en wij begeleiden de bezoekers op sierlijke wijze door de gangen", vertelt Keijzers enthousiast over de naderende open dag. Liefhebbers zijn welkom tussen 14.00 en 17.00 uur. Het gebruikersspectrum van gebouw Jerusalem is zeer divers. Er worden oude klaslokalen gebruikt als repetitieruimte voor bands, maar er zijn ook ruimtes voor kunstschilders. "Er werken kinder- en gezondheidscoaches en er worden uiteenlopende muzieklessen op diverse instrumenten en ook zangles gegeven", vertelt Koenen. "Je werkt met veel verschillende mensen samen in een gebouw aan cultuur en welzijn en dat is wel speciaal. Er worden ook lessen gegeven aan mensen die keramiek willen maken en wat te denken van edelsmeden tai chi en yoga allemaal onder hetzelfde dak. Het is een groeiende groep mensen die hun eigen plek vinden in gebouw Jerusalem. Het is bijvoorbeeld heel mooi om te zien hoe goed hele jonge danseresjes omgaan met de bijzondere groep mensen van Dichterbij die hier dagelijks hun creatieve dagbesteding genieten."

Keijzers kijkt al helemaal haar ogen uit in het oude schoolgebouw. Als tiener liep ze namelijk met een boekentas door het gebouw. "In ruimtes waar ik scheikunde en biologie had, wordt nu keramiek gemaakt. Als ik door het gebouw wandel, komen er allemaal herinneringen boven. Dat ik daar nu dansles mag geven, is wel heel speciaal." Koenen werkt in Jerusalem met mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om overeind te blijven in de maatschappij. "Samen maken we muziek, keramiek of gaan we schilderen. We creƫren in elk geval een veilige omgeving." De meeste huurders vestigen zich voor langere tijd in Jerusalem. Volgens Keijzers en Koenen is het verloop nihil. "We omarmen iedereen. Je bouwt een band met de andere huurders en daar profiteert iedereen van. Nieuwe huurders kunnen zich overigens nog melden. Er zijn nog ruimtes vrij."