'Een dooie boel' op begraafplaatsen

CASTENRAY/VENRAY | 'Het wordt een dooie boel op de ons kerkhof', liet een lid van de Castenrayse dorpsraad zich vorige week ontvallen bij het dorpsradenoverleg. Hij doelde op de steeds meer lege plaatsen die op begraafplaats in Castenray zichtbaar zijn. Steeds minder begrafenissen en het ruimen van graven maken het er niet beter op. Er staan binnenkort weer 25 graven op de nominatie geruimd te worden. Pastoor en parochievoorzitter Huub ter Horne, dorpsraadvoorzitter en lid van het parochiebestuur Bert Arts en Jan Strijbos van het Heemkundig Genootschap Castenray uiten hun zorgen.

Door Henk Baltussen

Maar niet alleen de toenemende kaalslag (zoals Arts het noemt, red.) op het kerkhof in Castenray is een probleem aan het worden, ook de teloorgang van cultureel erfgoed, zoals grafmonumenten die met de ruimingen verdwijnen, bezorgen de drie hoofdbrekens. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts, sinds korte tijd ook lid van het parochiebestuur, weet er niet goed raad mee. "Het huidige parochiebestuur houdt vast aan de afspraken die al lang geleden zijn gemaakt om graven te ruimen als de familie de grafrechten niet meer wil betalen." In dat geval verdwijnt de grafzerk van het graf, eventuele spullen en planten worden verwijderd, alleen de stoffelijke resten blijven in de grond achter. "Het is puur een geldkwestie", zegt Arts. Volgens hem heeft de Castenrayse begraafplaats nog zo'n 120 graven. "Eeuwig zonde dat er weer 25 worden geruimd. Maar het is bijna niet meer terug te draaien."

Strijbos zegt dat het probleem niet uit de lucht komt vallen. "Het is al eens eerder aangekaart. Ook binnen het regionaal overleg van heemkundeverenigingen kwam het al ter sprake. Vrijwel alle dorpen hebben ermee te maken. Er is al eens een brief uitgegaan naar drie dekenaten en alle parochies met de vraag om geen graven meer te ruimen en en de grafstenen te bewaren. Daar zijn nauwelijks reacties op gekomen. In Merselo zijn ze wel in actie gekomen. Daar adopteert 't Raokeliezer (heemkundevereniging in Merselo, red.) graven die worden geruimd en ontfermt zich over de grafsteen die wordt bewaard. Zo zou het overal kunnen. Ook in Castenray. Maar veel monumentale stenen zijn al weg. Ook de allereerste zerk van het kerkhof, dat in 1929 is geopend, is inmiddels verdwenen. Doodzonde. Het grafmonument van pastoor Verheggen (was van 1933 tot 1942 pastoor van Castenray, red.) staat er nog, maar had eigenlijk al weg moeten zijn omdat de grafrechten ook niet meer worden betaald. Uit eerbied, denk ik, is dat graf tot nu toe gespaard."

Lees verder op pagina 7.