Lezing en excursie naar Biesbosch

Venray | IVN Geijsteren-Venray houdt ook dit jaar weer een minicursus: een lezing door Thomas van der Es, gevolgd door een dagexcursie, naar de Biesbosch. De lezing vindt plaats op maandag 16 september om 20.00 uur in De Kemphaan aan het Kennedyplein in Venray en is voor iedereen toegankelijk.

Tijdens de lezing door Thomas van der Es, boswachter ecologie in het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch, maken de aanwezigen kennis met de Biesbosch. Van der Es vertelt over het ontstaan van de Biesbosch, het beheer en de toekomst van het kloppende hart van NL Delta, het nieuw op te richten Nationaal park; Biesbosch-Haringvliet. Na het hoge water in 1993 en 1995 veranderde er veel in ons Nederlandse rivierengebied. Het hoge water in die jaren vroeg om maatregelen die de veiligheid van vele honderdduizenden mensen moest garanderen. De Deltawet Grote Rivieren in combinatie met de natuurontwikkeling van plan Ooijevaar zorgde voor een reset en gedaanteverwisseling van het toenmalige Biesbosch landschap.

Grote stukken polderland veranderde in korte tijd in waterland. Daar waar suikerbieten en aardappels stonden, zwemmen nu weer de houting, fint en bevers. Op de oevers bloeien kattenstaart, heelblaadjes en moeras vergeet mij nietjes en lepelaars, aalscholvers en zilverreigers zoeken er naar voedsel. In 2012 kwam er een nieuwe broedvogel, de zeearend, op het gebied af. In 2016 volgde de eerste visarend van Nederland. De dagexcursie met de touringcar naar Werkendam, het museumeiland Biesbosch vertrekt op zaterdag 5 oktober om 8.45 uur op de parkeerplaats bij Gamma aan de Plataanstraat 17 in Venray. Opgeven voor de excursie kan via e-mail info@ivn-Geijsteren-Venray.nl. De kosten voor de excursie bedragen 45 euro voor leden IVN en 55 euro voor niet-leden.

Deelnemers met een geldige museumjaarkaart krijgen 7,50 euro korting. Plaatsing is pas definitief nadat het bedrag is overgemaakt op rekening NL36RABO 0156320339 ten name van IVN Geijsteren-Venray onder vermelding van excursie Biesbosch.