Handboogvereniging Ons Genoegen hield afgelopen zaterdag een open dag.
Handboogvereniging Ons Genoegen hield afgelopen zaterdag een open dag. Foto: Rikus ten Brücke

'Ons Genoegen met tijd mee'

YSSELSTEYN | Handboogvereniging Ons Genoegen kijkt tevreden terug op de open dag, die ze afgelopen zaterdag hield in het clubgebouw in Ysselsteyn. Vooral het spel Archery Tag viel bij de jeugd in de smaak.

Door Peter Schoeber

HBS Ons Genoegen heeft al vroeg in de middag over belangstelling niet te klagen. Een groep jongeren van Wauw speciaal voor jou komt een kijkje nemen in De Doel, het clubgebouw. De demonstratie handboogschieten vinden ze spannend, maar wanneer ze in de open lucht Archery Tag ontdekken, stijgt hun enthousiasme met de minuut en gaan helemaal op in het spel. Dit tot genoegen van Bas Tonnaer (29), sinds twee jaar voorzitter van de club.

"We gaan met de tijd mee", zegt hij lachend. "Archery Tag is een spel, dat overgewaaid is uit Amerika. Het is een combinatie van paintball, trefbal en handboogschieten. Net als bij trefbal is het de kunst om de ander te raken. Het wordt gespeeld in groepen van zes tegen zes. Waar handboogschieten wat statisch overkomt is dit een actief onderdeel."

Tonnaer wil in de toekomst demo's geven en ziet mogelijkheden. "In 2021 bestaat Ysselsteyn honderd jaar. Het zou leuk zijn om met Archery Tag een toernooi voor het dorp te organiseren. Straten, familie, vriendengroepen zouden tegen elkaar kunnen strijden. En het is goed om Ons Genoegen zo te promoten."

Twee jaar geleden werd de laatste open dag gehouden. Een dertigtal belangstellende kwamen toen naar het clubgebouw. HBS Ons Genoegen hield er drie nieuwe leden aan over. "We zien vooral jeugd naar deze dag komen, maar ook senioren die in het verleden al eens met pijl en boog geschoten hebben. Op dinsdag hebben we de clubavond, vrijdag de trainingsavond. We tellen rond de zeventig leden en blijven qua aantal vrij stabiel. En voor een plaats als Ysselsteyn is dat een mooi aantal."

Ons Genoegen kent een rijk verleden

HBS Ons Genoegen, opgericht in 1926, kent een rijk verleden met deelnemers aan de Olympische Spelen (Berny Camps, 1992 Barcelona en Ron van der Hoff, 2004 Athene) en vele toppers in het nationaal en internationale circuit zoals Gerard Koonings (World Games), Carrie Wegh, Martijn Arts, Johan van Dongen of Mark Poels.

Momenteel zijn vooral Dylan Koonings en Bas Tonnaer landelijk actief. De verklaring? Tonnaer: "We hebben altijd goede jeugdtrainers gehad, Jan en Jo Koonings hebben veel vrije tijd opgeofferd om de jeugd beter te maken en mee te gaan naar wedstrijden door het hele land. Tegenwoordig zijn we goed aan de weg aan het timmeren. We tellen 25 jeugdleden, daaruit zullen in de toekomst zeker weer toppers naar boven komen drijven. We zien wel hoe het zich gaat ontwikkelen."

Tot tevredenheid van Bas Tonnaer is de gemoedelijkheid bij Ons Genoegen weer teruggekeerd. De schutters kwamen voorheen vooral om te trainen en gingen daarna weer naar huis. Hij ziet nu dat leden na de training blijven hangen om een praatje te maken. "Clubgevoel en gezelligheid is er nu meer, al blijft de prestatiedrang altijd aanwezig. Met ons zelf gebouwde clubgebouw De Doel hebben we alles in eigen beheer. Het gebouw is ook toegankelijk voor minder valide schutters, alles is er op ingericht, gelijkvloers, invalidentoilet en de buitenbaan met verhard pad. We zijn er over iedereen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding