Mirte Kraaijkamp werd twee keer wereldkampioen.
Mirte Kraaijkamp werd twee keer wereldkampioen. Foto: Bram Willems

Mirte Kraaijkamp

Amsterdam | Ze werd als roeister twee keer wereldkampioen, studeerde eerst University College in Utrecht en daarna scheikunde in Leiden en groeide op in Venray. Tegenwoordig is Mirte Kraaijkamp data-analist bij Adyen in Amsterdam. "Mijn huidige werk heeft niks met mijn studie te maken, maar het loopt soms anders in het leven. Ik ben erg op mijn plek in Amsterdam", vertelt de 35-jarige Kraaijkamp enthousiast.

Door Willem Menting

Als kind droomde Kraaijkamp zeker niet van een succesvolle carrière als roeister. Ze kwam als student toevallig in aanraking met de roeisport. "Tijdens de introductie van een studentenvereniging kwam ik in contact met de roeivereniging Laga. Er was een introductieperiode van zes weken en ik besloot het gewoon te proberen. Ik woonde op dat moment in Delft en daar hadden ze te weinig roeisters. Ik kwam ook vrij snel in de selectie terecht." In eerste instantie viel Kraaijkamp op als solist. Ze blonk op diverse niveaus uit en speelde zich zo in de kijker van bondscoach Josy Verdonkschot. "De roeiwereld is vrij klein. Ik werd uiteindelijk opgeroepen voor selectietrainingen van de nationale ploeg. Je bent dan bezig met een afvalrace. Er blijven steeds minder meiden over en uiteindelijk waren we nog maar met zes roeisters. Ik kwam voornamelijk uit in de lichte dubbel vier, maar roeide ook met twee en alleen."

GOUDEN PLAK

30 augustus 2013. Het is een datum die voor altijd in het geheugen van Kraaijkamp gegrift staat. Op die vrijdag werd ze voor het eerst wereldkampioen in de lichte dubbel vier. Samen met Marie-Anne Frenken, Rianne Sigmond en Maaike Head kwam ze als eerst over de finish in Chungju in Zuid-Korea. "Het was destijds allemaal heel onwerkelijk. We wisten wel dat we goed waren, maar dat wij goud zouden winnen, was absoluut geen zekerheid."

Een jaar later flikte Kraaijkamp het kunstje opnieuw. Toen werd ze met haar team wereldkampioen in thuisstad Amsterdam. "Dat was ook een hele bijzondere dag", blikt de roeister terug. "Op de tribune was het toen druk met familie en vrienden. Zij konden natuurlijk de reis naar Zuid-Korea een jaar eerder niet maken." De gouden plakken hebben geen prominente plaats gekregen in het appartement van Kraaijkamp in Amsterdam. "Een gouden medaille heb ik zichtbaar in de slaapkamer hangen, de andere medailles liggen netjes opgeborgen. Ik heb ze niet in een lade gegooid."

BUBBEL

In 2015 won Kraaijkamp ook nog een bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Frankrijk. "Als ik terugkijk op al die hoogtepunten, dan ben ik best wel trots. Het is niet voor veel mensen weggelegd. Tijdens mijn sportcarrière heb ik niet bij het succes stilgestaan. Je leeft toch in een soort bubbel. Het is alleen maar trainen, trainen en nog eens trainen. De feestjes moest je altijd overslaan. Gelukkig heb ik tijdens mijn eerste jaren als student goed kunnen feesten. Ik heb niet het gevoel dat ik iets heb gemist door het roeien. Ik heb hele mooie jaren gehad."

NOC*NSF

Rijk werd ze niet van haar sport. Kraaijkamp had de A-status bij NOS*NSF, maar het geld dat ze kreeg van de sportkoepel was meer om te ontzorgen. "Als je bij de beste acht van de wereld hoort, krijg je die felbegeerde A-status. Dankzij de steun van NOS*NSF kun je de focus volledig op je sport leggen. De meeste kosten worden gedekt en daardoor kun je optimaal presteren. Je hebt die steun wel nodig om succesvol te worden en te blijven." Kraaijkamp had daarnaast het geluk dat haar appartement op tien minuten lopen lag van de roeibaan in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze in het centrum van de hoofdstad. "Ik roei nog steeds, maar wel op een lager niveau. Daarnaast ben ik graag buiten en hou ik van een actieve vakantie. Meestal ga ik dan de bergen in, of surfen. Als roeister kwam ik wel in veel landen, maar dan heb je weinig tijd om te genieten."

BAKKEN

Een andere hobby van Kraaijkamp is bakken. Het maken van taarten gaat haar goed af. Toch staat ze niet te springen om zich in te schrijven voor tv-programma Heel Holland Bakt. "We proberen mijn moeder al een paar jaar over te halen om zich in te schrijven. Ik denk dat ze het heel goed zou doen. We hebben thuis altijd veel gebakken en dat ben ik zelf blijven doen."

VENRAY

Kraaijkamp is . "Ik denk altijd met een heel fijn gevoel terug aan mijn tijd in Venray. We speelden heel vaak buiten en groeiden op in een veilige omgeving. Als kind was ik net als mijn twee broertjes en zusje erg makkelijk. Wat dat betreft hebben mijn ouders het wel makkelijk gehad, denk ik. Na mijn tijd op basisschool Coninxhof en het Raayland College was het tijd om te studeren." Tegenwoordig komt Kraaijkamp nog steeds regelmatig in Venray. "Er is in al die jaren weinig veranderd. Mijn ouders en een van mijn broers wonen nog steeds in Venray dus die bezoek ik regelmatig. Het is altijd fijn om terug te zijn."

Mirte Kraaijkamp werd twee keer wereldkampioen.