Beeldhouwer Piet van Dongen aan het werk.
Beeldhouwer Piet van Dongen aan het werk. Oude foto

Beeldhouwer Venray

Venray | Beeldhouwer Piet van Dongen bezig in zijn atelier met het restaureren van de beelden van de St. Petrus' Bandenkerk.

Petrus Christianus (Piet) van Dongen werd op 25 maart 1895 in Bergen op Zoom geboren als zoon van Petrus van Dongen en Cornelia van Oevelen. Piet kwam in 1946 naar Venray om in opdracht van Monumentenzorg de zwaar beschadigde beeldenschat van de Grote Kerk te restaureren. Van 1946-1950 werkte hij op het terrein van het voormalige klooster Jerusalem in het 'glazen paleis' van mère Ancilla aan het herstel van zo'n vijftig verminkte beelden. Dankzij een volledige fotoserie, zijn kunstenaarschap en zijn indrukwekkende kennis van oude kunst en oude meesters overtroffen zijn resultaten de stoutste verwachtingen. De herstelde beelden waren vrijwel niet te onderscheiden van de originele van middeleeuwse kunstenaars. Na deze klus ontfermde hij zich over het beeld van dr. Poels aan de Raadhuisstraat en zorgde hij voor de beeldenrestauratie in Oostrum, Smakt, Vierlingsbeek en Blerick. Ook enkele beelden van de Paterskerk zijn door hem gerestaureerd en hij vervaardigde de gedenksteen die op de hoek Twistweg/Ripseweg in Vredepeel ligt. In november 1973 keerde Piet van Dongen terug naar zijn geboorteplaats Bergen op Zoom, waar hij op 9 juni 1987 overleed.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray