Zorgen om wensbus

Zorgen om wensbus


Ysselsteyn | De wensbus. Voor veel ouderen en andere hulpbehoevenden is het dé uitkomst om mobiel te blijven. Toch zorgt de juiste invulling van de wensbus voor kopzorgen in enkele dorpen.

In de regio Venray rijden drie wensbussen. Een bus rijdt in Merselo en Vredepeel, een wensauto rijdt in Geijsteren, Blitterswijck en Wanssum en de laatste wensbus rijdt in Ysselsteyn. De laatste wensbus wordt té weinig gebruik, dat bleek maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg in Heide. Omdat het aantal ritten achterblijft werd de samenwerking gezocht met Oirlo en Castenray, maar die dorpen liggen volgens de provincie Limburg te ver weg. De wensbus in Ysselsteyn moet komend jaar 3000 ritten maken en dat aantal wordt volgens Rob Keijzer, secretaris dorpsraad Ysselsteyn, niet gehaald. "Als het aantal ritten niet haalt, krijg je minder subsidie van de provincie en dat is natuurlijk een probleem. Als we teveel subsidie krijgen, moeten we het terugbetalen en dat wordt ook lastig. We kijken nu hoe we het kunnen oplossen."

Bij de andere wensbussen zijn minder problemen en wordt het rittenaantal wel gehaald. Dat komt doordat de wensbus van Merselo en Vredepeel bijvoorbeeld veel door schoolgaande kinderen wordt gebruikt en de wensauto van Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren wordt veel gebruikt voor ziekenhuisvervoer.