Boeren en Buren start na 2 oktober

VENRAY | Het project Boeren en Buren (voor het eerst in Nederland) gaat na 2 oktober van start. Op zes locaties in de gemeente Venray worden enkele meetpunten ingericht om een jaar lang de luchtkwaliteit in de gaten te houden.

Boeren en Buren is een samenwerkingsverband tussen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), provincie Limburg, gemeente Venray, boerenorganisatie LLTB en GLV (Gezond Leefmilieu Venray). Tijdens de meetperiode voeren de deelnemers onder leiding van het RIVM metingen uit rondom veehouderijen, bij omwonenden en in de openbare ruimte. Ook in het centrum van Venray. RIVM levert alle materialen voor de metingen (ammoniak en fijnstof) en verzamelt de data.
Donderdag 6 september komen de partijen bij elkaar om de bijeenkomst van 2 oktober voor te bereiden. Op die dag worden de precieze Boeren en Buren-plannen uit de doeken gedaan. "Daarna gaan we zo snel mogelijk aan de slag", zegt Mia Wegh van GLV. "Op dit moment worden proefmetingen uitgevoerd, zoals op de Scheiweg in Leunen. Bij de metingen na 2 oktober wordt ook de A73 betrokken. Op rivm.nl/boeren-en-buren zijn de metingen, ook na 2 oktober, te volgen.