Eerste stap naar huisvesting

Oirlo | Huisvestingsorganisatie Work and Stay heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente Venray voor de huisvesting van 250 arbeidsmigranten achter tankstation De Wuust in Oirlo. "Nu is het aan het college van B en W om wat van onze plannen te vinden", vertelt Leon Litjens van Work and Stay.

De organisatie neemt de reactie van het college mee en past waar nodig de plannen aan alvorens er een definitief plan wordt ingediend. In het huidige principeverzoek vindt de ontsluiting van het park voor arbeidsmigranten plaats via de A73. "We willen alle vervoersbewegingen laten plaatsvinden via de A73. Zo gek is dat niet. Als je een hotel op een parkeerplaats langs de snelweg begint, dan heb je dat ook. En je ziet het wel vaker dat een dergelijk park wordt ontsloten via een snelweg. Ook in het buitenland zie je dat vaak. Dus wat ons betreft is dat een reƫle optie."

In Oirlo ziet men de komst van een dergelijk onderkomen voor arbeidsmigranten niet zitten. Om de belangen van de buurt te vertegenwoordigen is werkgroep Omgeving De Wuust opgezet. Zij onderneemt actie tegen de plannen van Work and Stay. De dorpsraden van Oirlo en Castenray kiezen geen standpunt en staan aan de zijlijn.

Wel geeft Anita Emonts, vicevoorzitter dorpsraad Oirlo, aan dat er in het dorp wel heel veel arbeidsmigranten worden gehuisvest. "Als de plannen in hun huidige vorm doorgang vinden, dan bestaat Oirlo straks voor 48 procent uit arbeidsmigranten. Dat vinden wij wel erg veel. Zeker als je dat vergelijkt met andere dorpen. Nu bestaat ons dorp al voor 28 procent uit arbeidsmigranten. In de meeste dorpen ligt dat percentage stukken lager."