Aandacht voor ademhaling

Aandacht voor ademhaling

Venray | Nog nooit was er zoveel interesse in ademhaling als de laatste jaren. Gedurende een lezing in de bibliotheek in Venray op woensdag 18 september legt Buteyko-ademhalingscoach Jan van Zuijlen op wetenschappelijke, simpele manier uit hoe de ademhaling werkt en wat dat doet met je lichaam.

Hoe komt de juiste hoeveelheid zuurstof op de juiste plaats in je lichaam? Hoe werkt de zuurstofvoorziening en de balans met koolzuur in het lichaam? Welke processen vinden er plaats en wat gebeurt er als het lichaam in onbalans raakt? Verzuring is een van de grootste factoren van chronische ziekte. Maar ook bij burn-out is er sprake van het in onbalans zijn van je systemen. "Er hoeft maar iets te gebeuren en je gaat alweer onderuit."

In navolging van de lezing is er een mogelijkheid om wekelijkse lessen te volgen. In de lessen Adem en Eva leer je systematisch via de ademhaling de processen in je lijf weer in balans te brengen. Hiervoor zijn verschillende oefeningen uit de Buteyko-ademhalingstechniek, de Wim Hof-methode, yoga en pilates, tai chi en chi gong samengevoegd. Je leert ervaren hoe overdag en 's nachts de manier van ademen invloed heeft op de gezondheid: met alleen ademen gezond worden en blijven dus. De groepslessen zijn wekelijks en duren een uur. Een uur waarin er aandacht is voor je ademhaling. Er wordt samen geoefend, zowel actief als stil zittend op een stoel of kussen. De oefeningen worden afgestemd op ieders persoonlijk niveau.

Door op deze manier te werken met de ademhaling wordt er al snel resultaat geboekt op zowel op fysiek als op psychisch gebied. Het lichaam gaat ontzuren, ontslakken en ontgiften. De conditie gaat vooruit, klachten verdwijnen en het immuunsysteem herstelt zich na verloop van tijd. Hierdoor sta je met meer balans in het dagelijkse leven.

De lessen zijn vooral aan te bevelen voor mensen die problemen hebben met ademhaling, chronische klachten en burn-out-verschijnselen. De lezing op woensdag 18 september is gratis en wordt gehouden van 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in de bibliotheek in Venray. Graag vooraf aanmelden via de mail: jan@buteyko-leudal.nl.