Afbeelding
Foto:

Escaperoom in Venrays Museum

Venray | Oorlog, vrijheid en verdraagzaamheid. Het zijn drie thema's die dit schooljaar centraal staan voor de werkgroep educatie van het Venrays Museum. De werkgroep heeft in het kader van 75 jaar bevrijding van Venray een activiteitenochtend ontwikkeld voor basisscholen om kennis te maken met de onderwerpen.

Door Willem Menting

De werkgroep heeft vijf verschillende onderdelen ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de diverse basisscholen in de gemeente Venray. Iedere ochtend bestaat uit drie onderdelen en de basisscholen kunnen zelf hun programma samenstellen. Vast onderdeel is in ieder geval de escaperoom. "Speciaal voor dit project is er een escaperoom gerealiseerd in het Venrays Museum. Kinderen krijgen een halfuur de tijd om te ontsnappen uit deze escaperoom. De kinderen gaan terug in de tijd en bevinden zich in een boerderij bij de Loobeek. Het is een uitdagende opdracht voor de kinderen", vertelt Hans Spee, een van de leden van de werkgroep. Een ander onderdeel is het beklimmen van de toren van de Grote Kerk. Er wordt een film vertoond over de Tweede Wereldoorlog en het dagboek van Duitse soldaten kan bekeken worden. De kerktoren is vanaf september tot en met carnaval gesloten voor publiek. De werkgroep werkt aan een goed alternatief voor dit onderwerp. Daarnaast wordt er een rondleiding gegeven door het centrum van Venray. De wandeling wordt begeleid door gidsen van het Rooys Gidsen Gilde. Als vierde onderwerp krijgt verhalenverteller Frans van de Pas het woord. Hij neemt de kinderen mee naar de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een indrukwekkend verhaal. De laatste optie om toe te voegen aan het programma zijn verhalen van vluchtelingen. "Een groep vluchtelingen uit onder meer Syrië, Iran en Eritrea vertelt over hun vlucht naar Nederland. Zij vertellen hun indrukwekkende verhalen aan de kinderen." Zo zijn er dus vijf afwisselende onderwerpen uitgewerkt door de werkgroep. Iedere deelnemende basisschool kiest drie van de vijf onderwerpen voor hun ochtendprogramma. De klassen worden in drieën gedeeld om zo om beurten de verschillende onderwerpen te behandelen.

Groep 8 van basisschool De Klimboom is dinsdagochtend de eerste klas die komt kennismaken met de diverse onderdelen in het Venrays Museum. De ochtend wordt om 08.30 uur geopend door wethouder Anne Thielen. Iedere dinsdag komt er een basisschool op bezoek bij het Venrays Museum. De ochtenden zijn volgeboekt tot en met november. Op korte termijn komt er een tweede inschrijfronde. Basisscholen kunnen zich voor het gehele schooljaar nog inschrijven via de website van Cultura Venray.