Afbeelding
Foto: eigen foto

Tekeningen over de oorlog

Venray | Martin Arens vertelt honderduit over de diverse projecten die hij op poten heeft gezet voor basisschoolleerlingen. De projecten hebben allemaal één ding gemeen: er wordt door de kinderen op creatieve manieren omgegaan met moeilijk bespreekbare onderwerpen. Arens staat met zijn nieuwste project stil bij 75 jaar bevrijding van de gemeente Venray.

"Twee jaar geleden heb ik een vergelijkbaar project op poten gezet over vluchtelingen. Toen maakten leerlingen van basisschool De Kruudwis uit Venray een tekening van zestien meter lang over vluchtelingen. Er werden diverse heftige situaties getekend met houtskool. Kinderen weten stiekem meer over deze zware thema's als wij volwassenen denken."

Toch is het nieuwste project van Arnes omvangrijker. In totaal werkt hij met drie basisscholen in de regio samen om een tekening van 45 meter lang te maken. "De Antoniusschool uit Maashees, De Kruudwis en De Klimboom (beide Venrayse basisscholen, red.) werken mee. In totaal komen er 75 tekeningen op een lange rol. Er komt een tijdslijn over de Tweede Wereldoorlog met daaronder een strook met tekeningen." De kinderen behandelen drie vragen tijdens het tekenen. De eerste vraag is: wat is vrijheid? Als tweede denken de leerlingen na over hoe zij denken over de toekomst van de wereld. "De derde vraag is: wat is liefde? De tekeningen worden allemaal met houtskool op papier gezet." Vanaf half oktober zijn de tekeningen van de basisschoolleerlingen te zien in het Venrays Museum aan de Monseigneur Goumansplein 1.

De tekening van 45 meter is te zien in het Venrays Museum

Arens vormt sinds enkele jaren de stichting Martinart. Hij verzorgt workshops voor kinderen van de basisschool. Over het algemeen gaat het om workshops waarbij kunst en techniek centraal staan. Een van de cursussen is kust-kijken. "Het is een workshop waarbij leerlingen in groepjes van twee diverse schilderijen gaan bekijken, waarbij een van hen wordt geblinddoekt en deze leerling wordt door de andere begeleid naar een schilderij. Daar wordt hem of haar verteld wat er op het schilderij te zien is. Daarna krijgt de geblinddoekte leerling de opdracht om een houtskooltekening te maken van het uitgelegde schilderij. Daarna worden de rollen omgedraaid."

De stichting Maritnart is aangesloten bij Cultura Venray en is bekend bij SPOVenray. Meer informatie is te vinden op de website martinarens.nl.