Tentoonstelling

Blitterswijck | Een tentoonstelling van de regionale heemkundevereniging geeft deze maand in twee weekeinden een beeld van de oorlogsjaren in het gebied Meerlo-Wanssum.

Heemkundevereniging Meerlo - Wanssum, uit de tijd dat zowel Meerlo als Wanssum nog zelfstandige gemeenten waren, herdenkt met de expositie dat in november 1944 in deze dorpen een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. De bevrijdingstentoonstelling vindt plaats in het Kasteeltje in Meerlo en is te bezichtigen in de weekeinden van 14 en 15 en 21 en 22 september. Thema's die aan de orde komen zijn onder meer het verzet, de opvang van Joodse kinderen en de vernietiging van kerken, kastelen, molens en woonhuizen in Swolgen, Tienray, Meerlo, Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren.

Ook de evacuatie naar andere dorpen komt aan bod. In het gebied is tijdens de oorlog hevig gevochten. Speciale aandacht is er voor de vele slachtoffers die hierbij zijn gevallen, zowel burgers als militairen.

Tevens worden voorwerpen getoond die bij bodemonderzoek aan het licht zijn gekomen.

De tentoonstelling is in het kader van Horst aan de Maas 800 jaar en 75 jaar bevrijding is ingericht door Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum, in samenwerking met het Oorlogsmuseum 1940-1945 in Blitterswijck. De openingstijden zijn elke dag tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Bij de tentoonstelling wordt ook een hand-out uitgereikt, waarin dieper wordt ingegaan op de presentatie van de tentoonstelling.