Oostrum-aanvoerder Marwin Hermans schermt de bal af.
Oostrum-aanvoerder Marwin Hermans schermt de bal af. Foto: Jolijn van Goch

Jeugdig Oostrum oogt fris

Oostrum | Bekerwedstrijden: zijn het nou oefenpotjes of serieuze testcases voor competitieduels? Het eerste scenario lijkt over het algemeen wat meer voor de hand te liggen. Hoe dan ook, vierdeklasser Oostrum stuntte in eigen huis tegen derdeklasser Ysselsteyn: 2-1. Voor wat het waard is dus.

Door Dennis Stiphout

Het is tien minuten voor tijd als er nog maar eens wordt gelachen op de bank van Ysselsteyn. Dat de ploeg achter staat tegen een elftal dat een klasse lager speelt, lijkt geen reden voor vroege zorgen in het kamp van trainer Ruud Jenneskens. "We gebruiken de bekerduels vooral om onze speelwijze in te slijpen. We bouwen aan een nieuw elftal. Met de oude groep hadden we het plafond bereikt", geeft de trainer na afloop dan ook toe. "We hebben de eerste duels met jeugdspelers en spelers van het tweede elftal gespeeld en gaan nu langzaam spelers van het eerste elftal inpassen. Volgende week doen er weer andere spelers mee."

Iemand die in het Ysselsteynse kamp altijd op een basisplaats kan rekenen, is Dennis Teunissen. Hij zet de gasten na ruim twintig minuten spelen op voorsprong. Dat is gezien het spelbeeld tot dan toe terecht, want de thuisploeg komt er niet aan te pas. Na ruim een half uur voetballen is het nieuwkomer Joost Rongen die Oostrum, na een mooie actie van Bo Verrijth, op gelijke hoogte zet. Rongen kwam deze zomer over van de JO19-1 van Venray en koos er bewust voor in Oostrum te gaan voetballen. "Veel vrienden van mij voetballen hier. Drie jaar terug zeiden een aantal kameraden me al dat ik naar Oostrum moest komen. Ik had liever in Venray 1 gespeeld dan Venray 2, maar ik denk dat dat er niet in zat. Vandaar mijn keuze om naar Oostrum te komen." De scorende debutant kon met een doelpunt zodoende terugkijken op een geslaagd debuut.

'Drie jaar terug zeiden kameraden al dat ik naar Oostrum moest komen'

Na rust werd het nog mooier voor de thuisploeg, toen Kees Gommans van dichtbij na een klein uur spelen voor de voorsprong zorgde. Een stormloop aan kansen voor Ysselsteyn, om zodoende terug in de wedstrijd te komen, bleef uit. Sander Swinkels kreeg de grootste, maar zijn inzet verdween uiteindelijk naast het doel. Net zoals in Ysselsteyn worden ook in Oostrum jonge spelers ingepast. Dat zag er zondagmiddag alleraardigst uit. "In het eerste half uur hadden we het heel moeilijk", vertelt Oostrum-trainer Ron Spruit na afloop. "We kwamen er niet vanaf. Ik vond dat Ysselsteyn een hoog tempo had en ze wonnen vaak de tweede bal op het middenveld. Na een half uur namen wij het over en beten we meer van ons af. Na rust begonnen we prima en had Ysselsteyn eigenlijk niets te vertellen. Het laatste kwartier kwamen zij weer wat meer." De strijd onder de lat ligt nog helemaal open in Oostrum. Daarvoor komen drie keepers in aanmerking: Adrian Wolniak, Fer van Rooy en Dido Verrijth. Wolniak keepte tegen Ysselsteyn, Van Rooy en Verrijth krijgen de komende weken de kans van Spruit. "Het is de vraag wie het gaat worden. Ik wil iedereen zien bij het eerste, het tweede is toch anders." Los van de duels in de beker zal Spruit zijn ogen tijdens de trainingen ook openhouden. Want een keuze maken op basis van één duel onder de lat, lijkt wat kort door de bocht. Zeker als het om een verkapt oefenduel gaat.

Oostrum-Ysselsteyn 2-1 (1-1). Doelpuntenmakers Oostrum: Joost Rongen, Kees Gommans. Doelputenmaker Ysselsteyn: Dennis Teunissen.

Oostrum: Wolniak; Vergeldt (20. Nohlmans), Custers, Jacobs, Gommans; Verrijth, Wilmsen (69. Van Leendert), Rongen; Mertens, Hermans, van Gogh (64. Janssen)

Ysselsteyn: Mark Swinkels, Sander Swinkels, Willemse, Geerets (73. Stiphout), Janssen; Hoeben, Bouten (67. Baetsen), Jeurissen, Coopmans (60. Arts); Teunissen, Spreeuwenberg.