Sporthalruimte schrappen

VENRAY | De sporthallen in de gemeente Venray hebben te maken met onderbezetting. Met de huidige cijfers bij de hand kan een deel van de beschikbare zaalruimte worden geschrapt. Dat zegt Dick Leijen van de Hospitality Group (HG), dat in opdracht van de gemeente Venray onderzoek deed.


Door Henk Baltussen

De uitkomsten staan in schrille tegenstelling tot het gegeven dat korfbalclubs in de winter zaalruimte in Venray tekortkomen en hun heil soms zelfs buiten de gemeente moeten zoeken. Raadscommissielid Jac Derikx (CDA) stelde daarom tijdens de commissievergadering Leven van vorige week dat maar eens goed naar de korfbalclubs gekeken moet worden. Daar is het nu de tijd voor, nu stappen worden gezet naar een nieuw accommodatiebeleid in Venray. Dat beleid is inmiddels tien jaar oud. In een motie kreeg het college van de gemeenteraad de opdracht dat beleid tegen het licht te houden. HG deed daartoe een eerste, representatief onderzoek onder 10 procent van de 120 Venrayse sportverenigingen. Daarin werd duidelijk dat in elke Venrayse sporthal jaarlijks zo'n 500 tot 600 uren zaalruimte niet worden ingevuld. "De standaard is dat 2000 verhuurde uren voor een sporthal voldoende is, 1800 uren zijn de ondergrens", aldus Leijen van HG. In Venray zitten de hallen op 1300 tot 1400 uren. Op alle onderdelen valt de bezetting tegen: zowel overdag als de scholen de sporthal huren, in de avonduren en in het weekeinde. "Venray kan met minder zaalruimte toe. Dan blijft er geld over."
Dat er toch soms krapte is, zoals Derikx aangaf, heeft volgens Leijen te maken met het feit dat op sommige tijdstippen iedereen in de sporthal wil. Op die momenten is er voor korfbalclubs, die alleen in de winter binnen spelen, geen plek meer.
HG heeft tot op heden een twaalftal sportclubs gesproken. Over twee maanden wil het bureau alle 120 Venrayse sportclubs in kaart hebben.
Vervolgens moeten er normen en uitgangspunten op papier komen voor een nieuw accommodatiebeleid. Dat zal nog niet zo simpel zijn, gaf wethouder Anne Thielen tijdens de commissievergadering aan. "We hebben heel veel clubs die in de meeste gevallen verschillende contracten hebben. Probeer daar maar eens chocola van te maken." Ook de basisvoorwaarden, om subsidies daarop af te kunnen stemmen, worden tegen het licht gehouden. "Dat worden ook nog lastige discussies", stelde Thielen.

Lees verder op pagina 7