Venrode Voices maakt zich op voor een concert in de schouwburg.
Venrode Voices maakt zich op voor een concert in de schouwburg. Foto: Mart Verheijen

Venrode Voices in de schouwburg

Venray | Popkoor Venrode Voices maakt zich op voor een bijzonder concert op zondag 29 september in de schouwburg van Venray. Het zanggezelschap staat dan samen met het Castellumkoor uit Alphen aan de Rijn en het Remunjs Theaterkoor uit Roermond op de planken. Tijdens het middagconcert met de naam Sparkling Sounds staan zo'n 100 zangers op het podium.


Door Willem Menting

De koren hebben één ding gemeen. Ze staan allemaal onder leiding van dirigent Max Smeets. Hij vierde onlangs zijn 65ste verjaardag en zwaait al twintig jaar de baton bij Venrode Voices. Het concert in de schouwburg is het tweede concert in een drieluik. In mei stonden de drie koren al samen op het podium in Roermond. "Dat was zo'n bijzondere ervaring", zegt zangeres Janneke Duijkers van Venrode Voices. "Het is natuurlijk wel ontzettend spannend, want we hebben als koren geen enkele keer samen geoefend. We vertrouwen volledig op onze dirigent die alle nummers perfect heeft gearrangeerd. Er komen veel verschillende popnummers voorbij. We zingen onder meer hits van Queen en Adele."

Venrode Voices maakt zich op voor een bijzondere samenwerking

Venrode Voices zal eind september de meeste nummers zingen. Het gastkoor neemt volgens Duijkers het voortouw. "We zingen ook nummers met twee koren en natuurlijk ook samen. Als er honderd mensen tegelijkertijd zingen, zorgt dat echt voor een overweldigend geluid. Daar krijg je kippenvel van." Hoe het middagconcert er exact uit komt te zien wil Duijkers, tevens bestuurslid van het koor, niet verklappen. Wel heeft ze ontzettend veel zin in het optreden. "We treden natuurlijk niet ieder week op in de schouwburg en er komen veel familie en vrienden, dat is ook wel speciaal."

Toch wordt het voor Duijkers en Venrode Voices niet de eerste keer in de schouwburg. Eind 2017 stond het gezelschap al op het podium met de musical Hair. De voorbereidingen op Sparkling Sounds zijn deze week begonnen. "We repeteren iedere week in de zaal bij Thielen op het Kennedyplein in Venray. Qua leden aantal zitten we al een aantal jaren rond de veertig dames. We kunnen altijd nieuwe aanwas gebruiken. Ook als het je leuk lijkt om een keer te komen kijken, ben je welkom." Duijkers zelf zingt al een jaar of zes bij Venrode Voices. "Ik ben een keer komen kijken en het beviel uitstekend. Daarvoor zong ik alleen onder de douche. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Vroeger zong ik wel in een kinderkoor, maar dat is toch wat anders. We zingen veel nieuwe nummers en veranderen het repertoire continue."

Kaarten voor Sparkling Sounds zijn voor 11 euro per stuk verkrijgbaar bij Schouwburg Venray. Ook kan er worden gespaard bij PLUS Guido van Dijck in Venray. Bij iedere volle spaarkaart, met bijbetaling van vijf euro, kan een kaartje worden bemachtigd. Het concert op zondag 29 september begint om 15.00 uur.