Afbeelding
Foto: Eigen foto

Architectuur wederopbouw

Venray | De Open Monumentendagen worden jaarlijks gehouden in het tweede weekend van september, in 2019 dus op 14 en 15 september.

De activiteiten in Venray worden georganiseerd op zaterdag 14 september en krijgen als thema mee de Wederopbouw-architectuur. Onder 'Wederopbouwarchitectuur' valt alles wat ontworpen en gebouwd werd om de oorlogsschade die in en na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan, te herstellen of nieuw te bouwen.

Tijdens de bevrijding van Venray vonden enorme verwoestingen plaats

Het gaat dan vooral om woningbouw, maar ook om planologie met betrekking tot dorps- en stadsinrichting. Tijdens de gevechten om de bevrijding van Venray in oktober/november 1944 vonden er enorme verwoestingen plaats. Bij terugkomst na de evacuatie lag er veel in puin en werd, met alles dat daarvoor bruikbaar was, 75 jaar geleden begonnen met de 'Wederopbouw'.

Te denken valt daarbij aan straten en wijken zoals bij voorbeeld de Oranjebuurt, het Desselke, gedeelten van de Langeweg of Eindstraat. De Kempweg, Kolkweg, Kenndystraat en -Plein. In de bibliotheek wordt van 9 tot en met 14 september een tentoonstelling ingericht, die bezocht kan worden tijdens de openstelling van BiblioNu.

Op zaterdag 14 september wordt de openingsbijeenkomst gehouden in het oude postkantoor, nu pop-up restaurant De Taaafel, Patersstraat 1, in Venray, een voorbeeld van een ├ęcht wederopbouwpand.

De inloop is vanaf 11.00 uur en om 11.30 uur start het programma met een lezing door Leon van Meijel, adviseur in cultuurhistorie, over de wederopbouwarchitectuur in Venray. Belangstellenden zijn van harte welkom, de toegang is gratis.

's Middag is er een fietsroute uitgezet langs karakteristieke wederopbouw panden in Venray en omgeving. In het routeboekje worden de panden beschreven en wordt ook aangegeven elke te bezoeken zijn. De boekjes zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de Taaafel, de VVV en bibliotheek.