Voor zaalvoetballer Fabian Hendriks begint het EK zaterdag tegen Oekraïne.
Voor zaalvoetballer Fabian Hendriks begint het EK zaterdag tegen Oekraïne. Foto: Jolijn van Goch

Klaar voor EK in Riga

Venray | Het begint te kriebelen bij zaalvoetballer Fabian Hendriks. De 19-jarige verdediger reist namelijk met het Nederlandse zaalteam onder 19 jaar af naar het Europees kampioenschap in Riga. "Het is hartstikke gaaf om dit eindtoernooi mee te mogen maken. Dat is niet voor veel jongens weggelegd", zegt hij enthousiast over het avontuur, dat op 8 september start met een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Oekraïne.

Door Willem Menting

Als enige Limburger houdt Fabian Hendriks zich staande tussen zijn teamgenoten uit de Randstad. Onlangs werd de Venraynaar nog voor de gek gehouden tijdens twee oefenduels met België. "Ze roepen dan dingen als: 'Fabian, we spelen tegen je thuisland', Ik kan het wel hebben hoor, het doet me niet veel. Als we maar presteren." De eerste oefenwedstrijd werd met 5-2 gewonnen. Het tweede duel eindigde in 6-6. Afgelopen weekeinde speelde Hendriks nog twee oefenduels tegen Slowakije. Het eerste duel werd verloren (2-3) een dag later werd het 5-5. Daarna vertrok de ploeg naar de hoofdstad van Letland voor het EK. In Riga neemt Nederland het op tegen Oekraïne, Spanje en Kroatië. "Spanje is een van de uitgesproken favorieten. In de andere groep zitten Rusland en Portugal, twee andere wereldtoppers. We willen tweede worden in onze groep en zo de halve finale halen. Het wordt moeilijk, maar we gaan er hard voor werken."

Het EK geldt voor Hendriks als afsluiting van een bijzondere periode. Na het toernooi moet hij de ploeg vanwege zijn leeftijd verlaten en een oproep voor het 'grote' Oranje zit er voor hem niet in. "Ik moet realistisch zijn. Daar is voorlopig geen plek voor mij. Het zou natuurlijk mooi zijn als ik een mooie bijdrage kan leveren tijdens dit EK. Ik ben al 2,5 jaar bij de ploeg en het is een mooie tijd geweest. Als ik heel eerlijk ben, dan denk ik niet dat ik veel ga spelen. Dat maakt de ervaring natuurlijk niet minder, daar ben ik al heel trots op. Het is een hele mooie afsluiter." De Venraynaar verruilde deze zomer Lake Valley voor eerstedivisionist ZVV Eindhoven. Op het tweede niveau van Nederland wil hij zich verder ontwikkelen. "Ik wil dit jaar zoveel mogelijk minuten maken. Uiteindelijk is natuurlijk mijn droom om uit te komen in de eredivisie. Bij Lake Valley speelde ik op het vierde niveau van Nederland, ik kan bij ZVV dus nog heel veel leren." Vorig seizoen speelde Hendriks op het veld in het hoogste jeugdteam van SV Venray. De jongeling maakte de overstap naar tweedeklasser Olympia'18 in Boxmeer. De bekerwedstrijden mist hij vanwege het EK. "Ik denk dat ik daarom in eerste instantie aansluit bij het tweede. De prioriteit ligt bij zaalvoetbal, dus dat is niet heel erg. Ik vind het gewoon ontzettend leuk om ook op het veld te voetballen."

Tijdens het EK leeft Hendriks even als een prof. "We trekken samen met de ploeg in een hotel en reizen samen in een vliegtuig die kant op. De familie mag niet op dezelfde vlucht en niet in hetzelfde hotel. Mijn ouders reizen wel naar Riga dus dat is wel speciaal." Hendriks opent het EK op 8 september tegen Oekraïne. Op maandag 9 september speelt Nederland tegen Kroatië en op 11 september tegen Spanje. De halve finales staan gepland op 12 september en op 14 september is de finale. "Alle wedstrijden worden gespeeld in een stadion met 10.000 zitplaatsen. Die mensen zullen er heus niet allemaal zitten, maar het is toch wel even wat anders dan sporthal De Wetteling."