Venray Lokaal wil onderzoek naar 5G

VENRAY | Is het 5G-netwerk, dat als opvolger van 4G moet worden uitgerold, wel veilig voormensen? Dat is de vraag die steeds luider wordt en inmiddels ook al de gemeente Venray heeft bereikt. Gemeenten in Nederland hebben brieven in de bus gekregen, onder meer van Stichting Stralingsarm Nederland, waarin zorgen over 5G met het oog op de volksgezondheid worden geuit. Venray Lokaal (VL) wil graag tekst en uitleg van het gemeentebestuur over de gevaren van 5G die er wel of niet zijn.

Door Henk Baltussen


"We kunnen de brieven wel ter kennisgeving aannemen, maar Venray Lokaal wil ze toch aan de orde stellen", stelt VL-fractieleider Tino Zandbergen. "Mensen maken er zich niet voor niets zorgen over." 5G is de vijfde generatie mobiele netwerken en staat bekend om de extreem hoge snelheid, veel sneller dan 4G, dat nu de standaard is. Bij 5G, dat met veel hogere frequenties werkt, gaat het om nieuwe technologie. In Groningen loopt een proef met 5G, dat de nieuwe standaard moet worden.

Briefschrijfster Elise Nijmegen laat de gemeente Venray weten verantwoordelijk te zijn voor de gezondheid van haar inwoners en dat 5G een groot gevaar kan vormen voor het welzijn. Volgens Nijmegen ziet een adviseur (dr. Anthony Miller) van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO 5G als kankerverwekkend. Andere gezondheidsklachten die 5G zou veroorzaken, zijn onder meer hoofdpijn, flauwvallen, concentratiemoeilijkheden, oorsuizen, geïrriteerdheid en slapeloosheid. Een andere wetenschapper, professor en stralingsexpert Magda Haves, stelt dat 5G-straling intense warmte en pijn kan geven omdat 'zweetklieren als mini-antennes' kunnen functioneren. Zandbergen vindt de zorgen van de briefschrijvers alarmerend genoeg om aan de bel te trekken. "5G-masten staan dichter bij elkaar waardoor de straling sterker is. In één van de volgende commissievergaderingen stellen we het aan de orde."