Week van de Dementie

Venlo | Rond Wereld Alzheimer Dag (21 september) houdt VieCuri van maandag 16 tot en met zondag 22 september de Week van de Dementie.

In heel Nederland relevant, maar in Limburg waar de vergrijzing extra hard toeslaat een zeer actueel onderwerp. Ouderenzorg is een speerpunt in het beleid van VieCuri Medisch Centrum. Ouderen en hun naasten dienen zich op alle gebieden welkom en geholpen te voelen in het ziekenhuis en verdienen ook een belangrijke stem in de beleidsmaatregelen die worden aangepakt.

Voor ouderen zelf, maar ook voor mantelzorgers en familieleden is het goed om te weten wat het met iemand doet als dementie toeslaat en waar zij terecht kunnen bij bepaalde vragen. Daartoe wordt op 16 september van 9.30 tot 12.30 uur een informatiemarkt in de centrale hal van VieCuri Medisch Centrum in Venlo gehouden. Er komen stands van verschillende partners op het gebied van ouderenzorg en ook het team Zorg van nu. Dit team verzorgt onder andere verschillende simulaties waarmee men kan ervaren hoe het is om bijvoorbeeld Parkinson of dementie te hebben.

Voor professionals die te maken hebben met ouderenzorg wordt op donderdag een Invitational Conference gehouden bij Chateau de Raay in Baarlo met als thema Dementie: onze zorg. Toegang voor deze conferentie is op uitnodiging. Aanwezigen zijn bijvoorbeeld bestuursleden en medewerkers van zorginstellingen, gemeenten en huisartsen in Noord-Limburg. Er zijn diverse sprekers bereid gevonden om te komen vertellen over een dementie gerelateerd onderwerp. Zo komt Dr. Sebastiaan Köhler, neuropsycholoog, epidemioloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht en senior onderzoeker binnen het Alzheimer Centrum Limburg. Hij vertelt hoe dementie tegen te gaan met mogelijkheden om het brein gezond te houden. Een andere spreker is Dr. Rose-Marie Prevoo, Specialist Ouderengeneeskunde. Zij komt aan het woord over probleemgedrag bij ouderen met dementie in de thuissituatie. Daarnaast komen professionals van VieCuri in de acute zorg aan het woord en spreekt Lisette Dickhoff-Evers, ketenregisseur Hulp bij Dementie over Diagnose dementie: het leven gaat door. De conferentie duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

Om ouderenzorg daadwerkelijk in te bedden in de hele organisatie van VieCuri zijn onder andere een beleidscommissie en een klankbordgroep actief. Hierin is een groot deel van de verschillende afdelingen waar ouderenzorg van toepassing vertegenwoordigd. Daarnaast is er ook een afvaardiging van de patiënten in deze klankbordgroep vertegenwoordigd. Ook uit focusgroepsgesprekken wordt veel relevante informatie van deze doelgroep opgehaald en verwerkt in beleidsplannen om te komen tot nog betere ouderenzorg. Kijk voor meer informatie ook op https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/zorg-voor-ouderen/