Noodgreep voor sneller handelen door brandweer

Venray | De brandweerkorpsen van Limburg-Noord mogen vanaf maandag 2 september met vier personen op een tankautospuit naar een incident. Voorheen moesten er altijd zes brandweerlieden mee in een tankautospuit. "Een pure noodgreep", zegt Ad Verhagen, postcommandant van de brandweer in Venray.

Door Willem Menting

De nood is volgens Verhagen vooral hoog bij de kleinere brandweerposten. "Vooral de bemanning tijdens kantooruren is bij veel posten een groot probleem. In de avonduren zijn de posten over het algemeen voldoende bezet. In Venray blijven we gewoon met zes man uitrukken, maar mocht het onverhoopt niet anders zijn, dan is er altijd nog een uitweg." Voor de Venrayse brandweerpost zijn er echter nog meer uitdagingen, meldt Verhagen. De post heeft namelijk met een waterwagen en ladderwagen twee specialisaties in huis. "Alle brandweerposten hebben een tankautospuit, maar wij zijn uniek met onze waterwagen en ladderwagen. We moeten dus altijd acht brandweerlieden paraat hebben. Zes om mee uit te rukken met de tankautospuit en twee voor een van de specialisatiewagens."

Momenteel werken de werkgevers volgens Verhagen goed mee in Venray. De medewerking is volgens de postcommandant hard nodig. "Het kan natuurlijk snel veranderen. Als er straks drie brandweermannen ander werk krijgen en die nieuwe werkgever werkt niet mee, dan hebben we een probleem. Dat is nu gelukkig niet aan de orde." Bij sommige incidenten zijn nu twee brandweermensen genoeg om een incident te bestrijden, bij andere incidenten zijn vier of zes personen noodzakelijk.

In 2014 heeft Brandweer Limburg-Noord het SIV (Snelle Interventie Voertuig) geïntroduceerd. Het SIV was de eerste stap in een meer flexibele uitruk. Het SIV is een klein brandweervoertuig met twee brandweermensen, dat uitrukt naar zeer kleine incidenten zoals een prullenbakbrand. Vrijwilligers hoeven daardoor voor zeer kleine incidenten niet weg bij hun werkgever. Dit ontlast zowel de werkgevers als de vrijwilligers. Daarnaast is de paraatheid door de invoering van het SIV verbeterd. Door tijdens kantooruren met een SIV en een tankautospuit met vier personen uit te rukken, hoeft een post niet meer zes personen paraat te hebben. "Ons brandweerpersoneel is geschoold voor inzetten met flexibele voertuigbezetting. Ook is de TS-flex in het oefenprogramma opgenomen. Daarnaast evalueren we iedere inzet. Ons personeel en onze burgers lopen daardoor geen extra risico. Die belangen staan natuurlijk altijd voorop."