Pig Plaza bij Oirlo op losse schroeven

OIRLO | Niet alleen het van tafel vegen van de PAS (Programma Aanpak Stikstof) door de Raad van State zit Pig Plaza dwars, ook de maatschappelijke discussie over de intensieve veehouderij en privé-omstandigheden maken de komst van het innovatieve varkensbedrijf naar Wüsterveld onzeker.

Door Henk Baltussen

Dat zegt Emil Cornelissen van varkensbedrijf Cornelissen BBV in een reactie op de uitspraak van wethouder Martijn van der Putten tijdens de commissievergadering van vorig week dinsdag. Tijdens die vergadering kwamen twee aanpassingen van bestemmingsplannen aan de orde van locaties aan de Laagheidseweg in Venray en de Horsterweg in Castenray. De varkensrechten van die locaties zijn opgekocht door Cornelissen BV om op het Wüsterveld Pig Plaza te kunnen bouwen. In het gebied tussen Oirlo en Castenray maakt de gemeente Venray plaats voor innovatieve veebedrijven. Onder meer Kipster heeft er al een plek ingenomen.

De PigPlaza-stallen hebben de vorm van een taartpunt die samen (zeven stuks) ronde stallen vormen die met elkaar in verbinding staan. Het concept wordt een familiestal genoemd, waar groepen varkens bij elkaar leven. Ze groeien als het ware mee met de ruimte waarbij de buitenste ring het meeste plaats biedt voor de varkens. Daarna gaan ze naar de slachterij. Met Pig Plaza kunnen ziekten beter worden ingedamd, volgens Cornelissen. Daarbij blijkt het stalklimaat beter en het energiegebruik is lager. Stroom wordt ter plekke opgewekt door zon en wind en mestvergisting. Maar volgens Emil Cornelissen, die samen met broer Arno Cornelissen BV in Rijkevoort leidt (ze hebben op negen locaties stallen in Brabant en Limburg), kleven aan de plannen inmiddels tal van onzekerheden.

"Op de eerste plaats natuurlijk door het afschieten van de PAS, waardoor de vergunning van Pig Plaza is ingetrokken. De minister zal moeten aangeven hoe het verder moet. Wanneer dat gebeurt, is onzeker. Aan de andere kant weten we ook nog niet wat we precies willen. Dat heeft ook te maken met gezondheidsproblemen van mijn broer en de maatschappelijke acceptatie van de intensieve veehouderij is aan het teruglopen. Wanneer er duidelijkheid komt, weten we nog niet."

Aanvankelijk zou Pig Plaza in Rijkevoort (De Walsert) komen. Maar de vergunning ervoor bleek in de provincie Brabant geen abc'tje. Toen wethouder Jan Loonen contact met de broers opnam om met Pig Plaza naar Venray te komen, was het volgens Cornelissen snel rond. "Ons concept bleek precies te passen op Wüsterveld, waar we wat later grond kochten."