Antoon van Aarssen en Piet Claassens tijdens uitstapje naar Waterloo, rond 1920.
Antoon van Aarssen en Piet Claassens tijdens uitstapje naar Waterloo, rond 1920. Foto: Roojnet

Uitstapje naar Waterloo

Waterloo | Deze foto is weliswaar niet in Venray gemaakt, maar met een Venraynaar op de foto zeker de moeite waard. De foto is genomen tijdens een uitstapje naar het Belgische Waterloo.

Deze plaats is bekend geworden door de 'Slag bij Waterloo', waarbij Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 definitief verslagen werd door onder meer Nederlandse legereenheden. In Nederland werd Waterloo-dag nog tot aan het einde van de negentiende eeuw als nationale feestdag gevierd. Men kreeg vrij van het werk en er werden optochten, concerten en feesten georganiseerd, vooral in het noorden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1940 verdween de feestdag.Het slagveld ten zuiden van Waterloo werd al snel tot beschermd gebied verklaard en is daarom nog grotendeels hetzelfde als ruim tweehonderd jaar geleden. Een heuvel met de Leeuw van Waterloo werd na de slag opgeworpen en biedt een mooi uitzicht over het slagveld.

De meeste boerenhoeves staan er ook nog. Verder staan er veel monumenten voor alle strijdende partijen en is er onder andere in Waterloo een museum. Vroeger kon men zich er – zittend in een automobiel – ook nog laten fotograferen, dus al met al een bezoek zeker waard. Dat vonden rond 1920 ook Antoon van Aarssen uit de Patersstraat, die achter het stuur zit, en Piet Claassens uit Maashees die naast hem zit. De eigenaar van de auto zocht het hoger op.
Petrus Antonius Ignatius (Antoon) van Aarssen werd op 26 augustus 1892 geboren als zoon van Martinus van Aarssen en Jacoba Hendrika Claassen. Hij trouwde op 20 oktober 1922 met Maria Agnes Gertrudis Bergs. Zij werd geboren op 10 augustus 1895 in Beesel. Ze trokken in bij zijn ouders in de Patersstraat 26, die er al sinds einde van de negentiende eeuw woonden. Zij kregen vier kinderen. Antoon was kleermaker, net als zijn vader, die er een kledingmagazijn had. Vader Van Aarssen overleed in 1919 en samen met zijn moeder zette Antoon het bedrijf voort. Ook vestigde tandarts Kruytzer zich in dit pand. Na moeders overlijden in 1922 namen Antoon en zijn echtgenote Agnes het bedrijf volledig over. Een deel van het pand werd tot 1924 gebruikt als pension voor wel twaalf studenten, die de lessen volgden aan het gymnasium van de paters franciscanen.


Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray